IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% от разходите на НОИ са за пенсии за инвалиди

Почти всяка втора пенсия в България е инвалидна, заяви социалният министър Ивайло Калфин

16:57 | 05.04.15 г. 3
20% от разходите на НОИ са за пенсии за инвалиди

Почти всяка втора пенсия в България е инвалидна, а 20% от разходите на НОИ са за такъв вид пенсии, каза в предаването "Неделя 150“ на БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му инвалидните пенсии са „един отдушник”, в който хората с ниски доходи и пенсии търсят начин да си увеличат доходите, но не може те да бъдат източникът на повишаване на доходите.

Нормалното е инвалидните пенсии да бъдат насочени към хората с увреждания. В социалната политика и в модела, който се предлага, е заложено повишаване средствата за пансионери, обясни Калфин.

Той заяви, че целта не е сумата за инвалидни пенсии да бъде намалена и допълни: „Целта е така да се направят механизмите, че хората с инвалидизация в трудоспособна възраст да бъдат насочени към професии, в които те могат да бъдат полезни. Това е практиката в европейските страни. Допълнителните доходи, свързани с различни заболявания, трябва да бъдат доставяни по друг път, а не чрез инвалидните пенсии. С промяната затягаме възможностите за злоупотреби на хора, които не са инвалиди.”

Като причина за небалансираната осигурителна система Калфин отчете политическите решения през годините.

„Осигурителните и пенсионните модели са дългосрочни и в тях влизат макроикономическите и демографските модели, това, което няма как да влезе в тях, е политическият риск и политическите решения. Осигурителната и пенсионната система не е балансирана днес, както е мислена през 2000-ната година,  заради политическите решения, случили се през тези години”, каза той.

Целта, според министъра, е социалната система да бъде стабилна в дългосрочен план и от всяко следващо правителство да има минимални изменения.

Той коментира, че несъгласието на работодателите за увеличение на осигурителните ставки е принципен въпрос за тях, но Калфин подчерта, че за 1000 лева осигурителен доход работодателите трябва да платят по 3 лева повече на месец.

Министърът призова всички институции, бизнеса и синдикатите да поемат личен ангажимент и принос към промените в пенсионната система. Той заяви, че е нормално да има минимална възраст за пенсиониране и е нормално да има разделение, свързано с условията на труд:

„Ако работиш рискова работа, с риск за здравето и живота, би трябвало да имаш по-висока пенсия. Ако работиш в канцелария, то ти работиш като всеки друг български гражданин и не е нормално да получаваш по-висока категория. Тези, които са априори против всичко, което се предлага и искат да се запази сегашната система, то те гарантират мизерни пенсии на хората. Призовавам всички партийни групи в НС да потърсим съгласие по основните елементи на тези промени. Не вярвам това да се случи.”

Калфин заяви, че подкрепя хората с увреждания и обясни защо не е излязъл да поговори с родителите на деца с увреждания по време на организирания от тях протест в петък, като посочи, че е съпричастен към проблемите им, но за да има нормален диалог, той не може да се води с викове и в присъствието на хиляди хора. Необходимо е да има представителство и бързо да се вземат мерки, допълни той.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
driverf1
преди 9 години
"Ако работиш в канцелария, то ти работиш като всеки друг български гражданин....."Ех,Калфин,Калфин.....,съжалявам,че се обръщам по този начин към Вас....(просто аз не съм министър.....).....,значи да разбирам,че всички български граждани са чиновници.....или приравнени към тях.....,това ли Ви е възприятието за български гражданин.....?А всички останали какви са.....?Изглежда всички останали не са български граждани .....който не работи в канцелария не е български гражданин.....,БРАВО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
И пак да питам, кога ще се спира майчинството на майки, чийто деца са станали майки!Или си дете или си жена и майка!По какъв параграф, едновременно си дете, получаваш детски за себе си и за детето си, което си родила на 13!Да не говорим, колко от майките са и самотни, без брак!Още един доход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още