IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри

Икономиката ни не позволява високо заплащане на труда, заяви председателят на БСК Божидар Данев

10:59 | 16.05.16 г. 59
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри за бизнеса си по данни на Българската стопанска камара (БСК). Това коментира пред „Нова телевизия“ изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. По думите му българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда.

Той разкритикува административните мерки на държавата за повишаване на доходите. Не може административното определяне на заплащането да определя пазара, смята Данев. Там, където държавата не може да се намеси, заплатите са високи, каза той, посочвайки възнагражденията на ИТ специалистите.

Когато няма квалифициран персонал, няма инвестиции, изтъкна той. И добави, че са необходими мерки за намаляване на хроничния недостиг на специалисти. 

По думите му няма област от икономиката, в която да не липсват квалифицирани специалисти – от сервитьори до инженери.

Основен проблем за него е липсата на квалифициран труд на пазара на труда. У нас се предлага неквалифициран труд, който се подкрепя от мерки на правителството като повишаването на минималната работна заплата. Данев обясни, че с увеличението на минималното възнаграждение заплатата на неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите, например.

Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса, смята Данев. Той отчете също недостига на стругари, заварчици, шивачки, както и застаряването на учителите.

В българското училище учениците учат повече теория, вместо практика, и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират”, посочи Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Виждам че когато човек е обективен, тече диалог.----да, но това е трудно в този сайт бъкащ от руски *** ... но не и невъзможно както виждаш сам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри"==На мен това ми звучи по следния начин: " Много съм калпав, нека някой /държавата естествено/ ми реши проблема! Този някой може да е всеки но не и аз! " Страшна реклама си правят и то доста масирана! ха ха ха А после се чудят че последователите им намаляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Каквито и икономически теории да бистрят по студията и вестниците, не намерят ли решение на проблема с доходите , ще станат жертва на същите тези теории дето авторитетно бистрят! Цялата политическа и икономическа власт е в техни ръце. Какво още искат. Състоянието на икономиката с всичките и проблеми е резултат на ТЕХНИ решения. Има ли нещо невярно в това!? А ако не се справят защо заемат това място в обществото!? Ами да минат към работната сила като не ги бива в бизнеса! Няма опасност местата им да останат НЕЗАЕТИ ако това ги притеснява! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Каквито и икономически теории да бистрят по студията и вестниците, не намерят ли решение на проблема с доходите , ще станат жертва на същите тези теории дето авторитетно бистрят! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Напротив! Простичко казано така си стоят нещата! Аз не мога да си представя да застана срещу каквито и било хора, Да ги гледам в очите призовавайки ги да ми свършат работа /каквато и да е/ и .....после да им кажа ..." Еми ....АЗ не се справям добре, не ставам /не ми върви бизнеса/ затова ще ви платя по малко или нищо! Когато ми тръгне бизнеса /някога , но не сега/ ще ви плащам повече. Т.е ако ми провърви ще деля с вас , а ако загубя губите вие! " Колко трябва да си *** за да не проумееш, че тези хора или ще те лъжат при първа възможност ако нямат изход, или просто ще те оставят, или изобщо няма да те забележат! !?Такива хора живеят с представите, че са още в социалистическо, където те или техните предци, държаха овцете в кошарата с бодлива тел и ги задължаваха да работят на ниско заплащане. Хората държащи капиталите в БГ са си същите или техните потомци та затова си правят илюзии че номера ще мине. Та какво съм пресилил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 7 години
И като добавка е и съседна статия за дуално обучение. Да, предимно големи компании ще го правят, но за малки и стартиращи..... Да не забравяме че и така наречените работодатели също се обучават :) Още по обобщено и звучащо като социалистически плакат - кадри са нужни на всички нива. `Щото си прав, тези дето избират, трябва да разбират и от конкретния занаят и бизнес и от това да правят Обективна оценка на знания и възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 7 години
Виждам че когато човек е обективен, тече диалог. И да говоря за факти, не за генерални, заключения. За "излезналите" и спазващи стандарти, си имам мнение. Според мен обаче, тука има връзка и още един субект. Нарича се държава. Връзката е по отношение на създадени правила, техният контрол, безусловно спазване на правилата и жестоки санкции при злоупотреби.Касае, както работодатели, така и служители. Но обобщено, ясно е има за дялане трески и при едни и при други. Лошото е че с унищоженото образование, възпитание и ценности, в бъдеще не се очаква горният процент да се промени в положителна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 7 години
С 51 съм съгласен, но с 49 и 50 се поизсили малко, да не казвам други думи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"По думите му българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда."==Ми точно така си е! Открил е топлата вода! Ако това не му говори колко струват тези които имат самочувствието да наричат останалите българи *** и мързеливи то значи е неспасяем! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Не мога да си обясня това самочувствие, че от тези хора зависи живота на останалите българи! :)) Ами като виждаш че не ставаш за бизнес ...ами мини в редиците на тези които продават труда си! :)))) Сложил костюма и взел да хули сънародниците си, че отказват да работят изцяло за благоденствието на рода му! Що за наглост??? ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още