IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри

Икономиката ни не позволява високо заплащане на труда, заяви председателят на БСК Божидар Данев

10:59 | 16.05.16 г. 59
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри за бизнеса си по данни на Българската стопанска камара (БСК). Това коментира пред „Нова телевизия“ изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. По думите му българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда.

Той разкритикува административните мерки на държавата за повишаване на доходите. Не може административното определяне на заплащането да определя пазара, смята Данев. Там, където държавата не може да се намеси, заплатите са високи, каза той, посочвайки възнагражденията на ИТ специалистите.

Когато няма квалифициран персонал, няма инвестиции, изтъкна той. И добави, че са необходими мерки за намаляване на хроничния недостиг на специалисти. 

По думите му няма област от икономиката, в която да не липсват квалифицирани специалисти – от сервитьори до инженери.

Основен проблем за него е липсата на квалифициран труд на пазара на труда. У нас се предлага неквалифициран труд, който се подкрепя от мерки на правителството като повишаването на минималната работна заплата. Данев обясни, че с увеличението на минималното възнаграждение заплатата на неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите, например.

Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса, смята Данев. Той отчете също недостига на стругари, заварчици, шивачки, както и застаряването на учителите.

В българското училище учениците учат повече теория, вместо практика, и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират”, посочи Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 9 rate down comment 3
edimi
преди 7 години
Демографията е другият важен фактор, заедно с тотално разбитата и в невъзможност да създават ценностна система.Примерно, ако едно л***й.но дет` чупи спирки, е бачкало и заварило поне една - никога няма да посегне да руши.....От там и до семейство и възпитание и ......абе мъка.Колко мъка има по света, рекъл Моканина, и продължил да скубе бялата лястовица......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 17
edimi
преди 7 години
Не само квалифицирани, никакви/относно квалификация/ не се намират!И това е тенденция от доста време. По времето на едни правителства почна т`ва. Тъпо ще е да почнат политически плюнки, така че, всъщност няма значение кои са. Всички властници са ни еднакви. Проблема не е само в нивата на квалификация и бранш. Проблема е че, няма наистина лоялни служители, дори когато има адекватно заплащане. За българина работодателя е най-върл враг, винаги той знае как по-добре да го направи, ще гледа да "прецака" началника или фирмата.Когато получи задоволяващо го заплащане започва клинч и скатавка, ако е обвързано с резултати не взима решения а чака "началника" да му каже как и т н. и прочие картинки напомнящи на онова което помня като реплика - "Е.@.л съм му м.а.м`та, държавна работа".........и не се е променило. Има и изключения, но не е критична маса, та да преобърне тенденцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
cokrat1
преди 7 години
Имам предвид съотношение разходи за труд общо...и чистата печалба. Когато съотношението е 1 към 3 примерно, поне 15% от чистата печалба трябва да се сподели с целия персонал съобразно относителния дял на всеки в разходите за труд. Така се прави...ако не искаш да се направи с "чувал"....Съотношението разходи за труд и приходи не върши никаква работа. В Лукойл примерно разходите за труд са само 1 % от приходите от дейността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 15 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
В енергетиката са от порядъка на 5%, докато в софтуерната индустрия - между 70 и 80%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 7 години
да ще ми интересно , в търговията е около 10 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
За кой отрасъл питаш ? Да ти кажа ли колко е в софтуерната индустрия и колко в енергетиката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 7 години
какъв според теб трябва да разхода за труд спрямо приходите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
студено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 14
Sakamano
преди 7 години
Например с тролене и хейтене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 52 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
Тъпо парче си е тоя Данев...заплатите зависят само от това дали има достатъчно печалба във фирмата...и от волята на чорбаджията. В много, ама в много частни и държавни фирми има предостатъчно печалба...обаче, заплатите не са мръднали от години нагоре и със стотинка. Пример от частна фирма. Приходи 720 000 лева. Чиста печалба след данъците 320 000 лева. Така е почти неизменно от няколко години. Общо разходи за заплати и осигуровки 60 000 лева на година. Значи само ако се лиши от 10% от чистата си печалба чорбаджията заплатите може да фръкнат с 50%...но посмъртно няма да го направи. Ще го направи само ако му спретнат някоя случка с чувал...няма друг начин. А, Данев може да си говори глупости колкото иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още