IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри

Икономиката ни не позволява високо заплащане на труда, заяви председателят на БСК Божидар Данев

10:59 | 16.05.16 г. 59
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри за бизнеса си по данни на Българската стопанска камара (БСК). Това коментира пред „Нова телевизия“ изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. По думите му българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда.

Той разкритикува административните мерки на държавата за повишаване на доходите. Не може административното определяне на заплащането да определя пазара, смята Данев. Там, където държавата не може да се намеси, заплатите са високи, каза той, посочвайки възнагражденията на ИТ специалистите.

Когато няма квалифициран персонал, няма инвестиции, изтъкна той. И добави, че са необходими мерки за намаляване на хроничния недостиг на специалисти. 

По думите му няма област от икономиката, в която да не липсват квалифицирани специалисти – от сервитьори до инженери.

Основен проблем за него е липсата на квалифициран труд на пазара на труда. У нас се предлага неквалифициран труд, който се подкрепя от мерки на правителството като повишаването на минималната работна заплата. Данев обясни, че с увеличението на минималното възнаграждение заплатата на неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите, например.

Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса, смята Данев. Той отчете също недостига на стругари, заварчици, шивачки, както и застаряването на учителите.

В българското училище учениците учат повече теория, вместо практика, и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират”, посочи Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"65% от работодателите не могат да намерят квалифицирани кадри"===Първо: Да се замислят кой "дава" труда"! Кой е работодателя!? Второ:Ако не можеш да намериш хора от които да купиш труда, значи не ставаш за "бизнесмен" ! Сбъркал си призванието! Бизнес се прави с пари! Толкова е просто! Ако това не са разбрали значи са пропуснали средното си образование! Дори ромовете го знаят! Приказки от рода "били мързеливи" могат да си разменят на маса семейно. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Процента посочен в заглавието смятам е реалистичен. -----все си мислех че дебата е що се стигна до този процент, а не дали е реалистичен... но да и аз си мисля че е там някъде, като обаче се включва и слабата квалификация на мениджмънта, който допринася за трудното намиране на кадри ... имал съм шефове които просто не бяха способни да различат качествения от некачествения служител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Разбира се че не трябва да ми се обясняваш, но на какви факти ти си станал свидетел от личния ти живот нямат значение без да ми обсниш пътя на разсъждения от този факт то генералното ти заключение. Аз искам да ми обясниш как за 26 години излезнаха 2млн българи в трудоспособна възраст .. което е малко под 25% от населението и около 40% от това в трудова възраст... тоет 40% от работещите може да спазват така наречените западни стандарти там и да не искат да се връщат ... пък ти си ми давай примери от живота, виж статистиката, там примерите са някак си по важни. като не искам да кажа че зад тази емиграция стоят само работодателите разбира се, но част от вината е тяхна също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 7 години
*...но това е билО, само д случаИ...*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 7 години
..определено си приел грешната теза, вероятно ти се иска да е така. На мен също/да се справят/. Не, тези които е трябвало да си тръгнат, не са се справяли. Имало е такива, които сами са тръгвали разбира се, но това е била само в случай сварзани с проекти извън БГ.Така че...... Не съм казал, никъде до тук, че всички работодатели са ангели. Много от тях злоупотребяват с някаква конюнктура. Но и да кажем че, всички служители са на най-високо ниво/компетентност и лоялност/, също не е вярно. Та исках да кажа, нужна е обективност. Процента посочен в заглавието смятам е реалистичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
...не разбрах какви служители си търсил...и каква стартова заплата си им предлагал...а, след това като си ги "пробвал"/аз приемам че са се справяли, но ти въпреки това си не си искал да им увеличиш заплатите...и те са те напускали, и ти след това пак си търсил..и "играта" на лъжливото овчарче се повтаря/ ...увеличи ли им я!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 7 години
Първо, за да си обективен, няма значение от коя страна на "масата" си. Обективен!!!Второ, от 2003-4-та, ми се налага периодично да търся служители. Е, заглавието е констатиран факт. И процеса/за задълбочаващ се/ тече отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ти всъщност от коя страна на масата задаваш въпроси...ту си там , ту отсам...ха вземи та изясни какво искаш , та да може човек да ти отговори както трябва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 3
edimi
преди 7 години
1-во, по повод37 - Ти си човека! :)за 38, нямам за цел нищо да обяснявам. Споделям факти. Примера е следният. Служителките се считат недооценени/недозаплатени/, смятат колко ще взимат за ПодобнА работа в Германия/евро-лева/ и се мяткат на пързалката. Да ама там като ги запецнат с правила, работно време, като разберат колко им е издръжката/но в евро/ и след месец два са кацнали обратно в БГ. Има и такива, които работят качествено и съвестно и на двете места. Те се нагърбват с правилата и се "вграждат" в системата. Но, са толкова малко, че е незначително....Това е просто пример. От живота. Просто си помислете ако ви потрябва примерно някакъв специалист/по каквото и да е/, ей така лично, да ви свърши някаква работа, за което да си платите естественно. Как ще го намерите, какви ще са гаранциите за качествено свършената работа, съответно неустойките за вреди и готови ли ще си да си платите за високо качество. Ей така пак за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
На есен ще е друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още