IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се настрои оптимистично през август

Несигурната икономическа среда остава основен проблем за предприемачите

13:50 | 28.08.15 г.
Бизнесът се настрои оптимистично през август

След песимистичните юни и юли бизнесът се настрои по-оптимистично през август, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това несигурната икономическа среда остава основен проблем за предприемачите.

Общият показател на бизнес климата се повишава с 1,3 пункта през август 2015 г. спрямо юли, резултат от подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно.

Припомняме, че на фона на кризисната ситуация в Гърция през юни този показател се понижи с 0,7 пункта спрямо май. През юли песимизмът се задълбочи и беше отчетено понижение от 1,8 пункта.

От данните за август става ясно, че бизнес климатът в промишлеността нараства с 2,1 пункта в сравнение с юли поради благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за състоянието на предприятията. По тяхно мнение производствената активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда е основният фактор, затрудняващ развитието на отрасъла. Засилват се настроенията срещу слабостите в икономическото законодателство. През август това е по-значим фактор за работодателите от недостатъчно търсене в страната.

Бизнес климатът в строителството остава на равнището си от юли. Според строителните предприемачи настоящата строителна активност се запазва. Прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. И за строителите основен проблем е несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията и финансовите проблеми, макар през последния месец да е регистрирано намаление на неблагоприятното им въздействие.

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава с 3 пункта спрямо предходния месец поради по-оптимистичните оценки на търговците за бизнес състоянието на предприятията. Леко се подобряват и мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, а и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.

Настроението в сектора на услугите е приблизително същото като през юли. Предприемачите смятат, че търсенето намалява, а очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

И при търговията на дребно, и при услугите бизнесът се опасява от несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостатъчното търсене. Предприемачите в промишлеността, строителството, търговията и услугите не очакват промяна в цените през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още