IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурята нанесла щети на 55 детски градини и училища в столицата

Счупени стъкла, нарушени фасади и покривни конструкции са щетите върху общинско имущество

18:25 | 09.07.14 г.
Бурята нанесла щети на 55 детски градини и училища в столицата

Щети върху 55 детски градини и училища и над 50 коли на градския транспорт е нанесла вчерашната буря, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От проверките по заповед на кмета Йорданка Фандъкова до момента са установени щети върху общински сгради и превозни средства.

Вследствие на силната градушка са счупени предните стъкла на над 50 автобуса и 2 трамвая от столичния градски транспорт. Щети са установени и върху стъклените конструкции на двата гаража в „Земляне“ и „Дружба“.

В резултат на бурята са счупени прозорци, наранени фасади и течове на покривите на 55 училища и детски градини. Най-много счупени стъкла има в 163 ОУ в район „Искър“ – общо 131 броя счупени стъкла на надвътрешното стълбище, в 47 СОУ в район „Триадица“ – 65 броя и 18 броя в 33 ОУ в район „Люлин“. Счупени са и стъклата на 5 градински групи на ОДЗ 47 в район „Люлин“.

Счупени керемиди на покрива, счупени стъкла и нарушена фасада има в 7 сгради на заведения за социални услуги и домове за възрастни хора и деца в София. 20 броя са счупените стъкла в центъра за временно настаняване „Св. Димитър“ в район „Люлин“ и 25 броя счупени стъкла в дневния център за лица с ментални увреждания  „Св. Марина“ в район „Сердика“.

Счупени са 40 броя стъкла в 14-о ДКЦ, в 25-а ДКЦ има 30 броя счупени стъкла, протекъл покрив е установен в 30-о ДКЦ, 3 броя са счупените прозорци на Центъра за психично здраве, а на 13-о ДКЦ са счупени всички стъкла от северната страна на сградата, има и повреда на покрива. Счупени прозорци има още в Четвърта МБАЛ, в Първа Столична АГ болница, в столичната онкоболница.

Върху фасадните топлоизолации на сградите на 4 самостоятелни детски ясли има повреди вследствие на градушката.

Щети са нанесени и на покрива на Столичната библиотека на пл. „Славейков“. На шестте етажа на сградата има счупени прозорци. Наводнен е бил етаж от филиала на библиотеката в „Люлин“. В Малък градски театър „Зад канала“ има повреда на покрива на фоайе. Констатирани са счупени стъкла и в ОКИ Дом на културата „Красно село“, ОКИ Дом на културата „Средец“ и ОКИ Дом на културата „Искър“ .

Проверките продължават и в момента, предстои оценка на материалните щети. Продължава почистването на улични платна и тротоари и наблюдението на критични места като оттоци и дъждоприемни шахти от столичната инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още