IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Застрахователите са в готовност да започнат изплащането на щети

Сроковете са предявяване на претенции са увеличени от всички, коментира Ралица Агайн

14:43 | 09.07.14 г.
КФН: Застрахователите са в готовност да започнат изплащането на щети

Всички застрахователни компании са заявили пълна готовност да обслужват клиентите си след вчерашната градушка в София.

Удължени са сроковете за предявяване на претенции, като най-краткият е 10-дневен, от една компания, съобщи Ралица Агайн, зам.-председател на КФН на пресконференция в Министерския съвет.

Повечето компании са дали срок за това от месец. Опростен е и режимът и някои застрахователи са приели опростени заявления за предявяване на претенции.

Някои от компаниите са предвидили щети да се предявяват и в други градове и са удължили работното време на офисите си.

Агайн съобщи, че застрахователите няма да изискват документ от Института по метеорология, който обичайно се изисква и струва 35 лв.

В същото време шефът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов отчете, че през тази година са били обработени 1138 облака . По думите му никъде в света няма технология, която да защитава населени места.

На четири места вчера е имало бури – София, Монтана, Средна гора, землището на Девин. Радарната информация на агенцията се предава в реално време към ВВС, РВД, Гражданска защита и НИМХ.

Николов отчете и усложнена ситуация тази година. Той посочи, че за 2012 са изстреляни 2800 ракети, с които се защитава земеделска продукция, за 2013 – 5100, а до момента за 2014 г. - 10 300. Една ракета струва между 300-350 евро и цената не е променяна от 2001 година. В ракетите обаче се влага сребро, чиято цена се вдига.

Вицепремиерът Даниела Бобева уточни, че колкото пари са поискани за ракети, са отпускани от кабинета без въпроси.
 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още