IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са похарчили 1,5 млрд. лева през лятната си отпуска

Средно за почивка в България българинът харчи 245 лева, а чужденците - по 700 лева

20:42 | 06.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През лятото - в морските и в планинските курорти, както и за забавления като цяло, българите са похарчили 1,5 млрд. лева, съобщи "Нова телевизия". 1 млрд. лева от тази сума е влязла в българската икономика, а останалите - в чужбина, основно в Гърция.

Средно по време на своята ваканция в България българите са похарчили по 245 лева, а чуждите граждани - по около 700 лева. Приходите от туризъм досега са около 3 млрд. лева.

Заради геополитически фактори има ръст на чужденците, почивали в България през тази година. Руснаците са с 30% повече, а германците - с 40%.

По-рано днес от Института за оценки и анализи в туризма съобщиха за рекордните 2 млн. чужди граждани, посетили България през август. До края на годината може да се очаква, че над 10 млн. души ще посетят страната ни.

Прогнозата на Института е за около 500 хил. пътувания през следващата поредица от почивни дни през септември - от 22 септември до 25 септември. Над 70% от тях ще бъдат в рамките на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още