IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонополизация на НЗОК или втори осигурителен стълб?

Реформата в здравеопазването е приоритет №4 в средносрочната бюджетна прогноза

17:35 | 26.10.13 г. 3
Демонополизация на НЗОК или втори осигурителен стълб?

Реформата в здравеопазването е приоритет №4 в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., непосредствено след икономическия растеж, образованието и социалната политика. Това подчерта изпълнителният председател на БСК Божидар Данев на дискусия по проблемите на здравеопазването, организирана от Българска стопанска камара с участието на представители на министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, здравни заведения.

Участниците в срещата бяха единни в позицията си, че демонополизацията на НЗОК би била грешка и по-скоро трябва да се говори за надграждане на системата с втори осигурителен стълб.

Общо бе мнението, че са необходими сериозни реформи (вкл. нормативни промени, сред които нов Закон за НЗОК, нова наредба за лекарствената политика и др.), които обаче трудно могат да се случат в рамките на следващата година, особено при параметрите на внесения за дискусия и приемане Закон за бюджета на НЗОК за 2014 г., който залага 4% от БВП за здраве.

Участниците се обединиха и за това бюджетът на НЗОК да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата; разпределението на броя на участниците в Надзорния съвет на НЗОК да е на база приноса на всяка една от категориите (работодатели, работници, държава) към бюджета на касата; председателят на НЗОК да се избира от Надзорния й съвет, за да се прекрати практиката на политизиране на ръководството на касата и смяната му при всяко ново правителство.

Проф. Николаков от „Пирогов“ предложи нова система за определяне на здравноосигурителните вноски в няколко стъпки - плавно покачване на вноската от 8% на 9% през 2015 г. и 10% през 2016 г.; държавата да осигурява пенсионерите върху средната пенсия, а останалите категории (учащи, социално слаби, безработни и др.) – върху минималната работна заплата, вместо „на калпак“, както е сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Проф. Николаков от Пирогов предложи нова система - покачване на вноската от 8% на 9% през 2015 г. и 10% през 2016 г.; държавата да осигурява пенсионерите върху... [все повече и повече]"Ей, това докторско съсловие насита няма - все иска и иска и все не му стига. Как няма кой да им каже, че така няма да стане?! Как пък един доктор не чух даже само да спомене нещо за оптимизация, за намаляване на разходи и преразходи? Не и не - само едно си знаят - дайте ни още и още пари и не питайте какво правим с тях. Аман ве!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Няма нищо лошо в идеята за свободен пазар при положение, че наистина е свободен... но както винаги теорията много се различава от практиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
РБ заприличва все повече на бананова република - буквалноЕдинствено зравната система, пенсионната система и относително широко достъпното образование различават страната ни от дивашката идеология за "свободен пазар" и "магическата ръка на пазара", "пазарна икономика", "конкуренция" и пр. фрази измислени в защита на интересите на империалистите, свръхбогатите и в крайййна сметка фашиститеЗащо се търси "конкурент" на здравната каса и пенсионната систем?!?Защо се предполага че когато така жизнено необходими системи за всяко общество се профитизират/приватизират и се допусне богатия да блудства с парите на обществото спекулирайки и удряйки всеки един с данък "такса управление" системата работи по-добре!Да ще работи по-добре за една шепа фашисти печелейки на наш гръбНЯМА страна в света - НЯМА и няма да имаКоято да допусне търсенето на печалнба в тези соц.с-ми и да се похвали с качество и устоййййчивостСамо социалния подход и социализма като цяло могат да репават в най-голяма степен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още