IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни фондове ще прибират 2% от здравната вноска

Подготвя се нова промяна в здравноосигурителния модел от следващата година

10:40 | 11.10.13 г. 4
Частни фондове ще прибират 2% от здравната вноска

Най-късно до септември 2014 година ще има промяна на здравноосигурителния модел. Това съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА.

Тя поясни, че най-вероятно ще се въведе модел, при който частните осигурителни фондове ще сключват договори с лечебните заведения, а здравната каса ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността.

Андреева посочи, че 2% от здравната вноска ще постъпват в частни фондове, а здравната каса, в която ще остават 6%, ще бъде надзорен орган. „Водени са разговори с премиера Пламен Орешарски и с екип от експерти за въвеждане на втори стълб на здравно осигуряване, който ще работи с поне 2% от ресурса на здравната каса“, каза министърът.

Оосновно договорите на лечебните заведения ще бъдат сключвани с осигурителните фондове, тоест с тях ще се покрива основният пакет от дейности в болниците, поясни здравният министър.

По думите на Андреева са били обсъждани и други варианти, но този е най-вероятният да се реализира. „Смятам, че това е начинът за по-добър контрол и по-добра защитеност на пациентите, каза още тя и уточни, че концепцията все още е в работен вариант.

Колкото повече играчи има на пазара толкова по-добре, но трябва много добре да се прецизират нещата, за да не се събори системата. Това каза Румяна Тодорова по повод изказването за промяна в здравноосигурителния модел. Тя заяви, че чува от медиите за този вариант и че всъщност не е запозната с нито един от вариантите за промяна, разисквани в Министерски съвет.

Д-р Тодорoва зададе въпроси и каза, че може да коментира предложението след като получи отговор на тях: „Трудно ми е да кажа какво ще се случи, защото ако обърнем нещата и фондовете трябва да сключват договори, това колко време ще отнеме? Имаме около 17 000 лекари и толкова стоматолози. И като сложим и болниците и лабораториите, колко време ще трае договарянето. При това колко ще са фондовете?... Как ще се преразпредели населението? Как ще се застрахова? Доста нормативни поправки трябва да се направят, особено в Закона за здравното осигуряване. Застрахователите в него ли ще влязат? Как ще си говорят системите за плащане? Първият и вторият стълб как ще си говорят електронно помежду си?”, попита тя.

„От една страна ако застрахователите извършват договорната дейност, ние сме за. Само че тогава аз ще искам да знам кой ще ги накара да сключат договор например с болницата във Видин или тази в Чирпан, ако те нямат там застраховани хора”, каза още д-р Тодорова. Тя коментира, че за да работи такъв модел, застрахователите най-напред трябва да се окрупнят, защото ако те са с по 4-5 хил. застраховани, както са в момента, просто нищо не могат да направят.

Според нея при сегашното положение рискът е много голям за цялата система. „За касата не, защото както разбирам касата ще плаща на втори етап. Т.е. ако е платил застрахователя и касата ще плати и това е добре, защото ще има двоен контрол”, заяви още д-р Тодорова. Това, че ще отпадне някоя и друга болница не е толкова страшно, важното е да не се оголят райони, където да няма платец на болниците, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Единствения изход е или кървава революция, и смъртни присъди за всички политици, или военна диктатура. Но военните къде са? Главнокомандващия армията къде е? Къде сте господин президент да спасите народа си? Или и на Вас ви доставя удоволствие да ни виждате как ни изпиват живи кръвта? ДОКОГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
v_tin
преди 10 години
Имаше един филм с мисля Марк Уолбърг, играеше млад адвокат защитаващ умиращ младеж от частен здравен фонд, и там мисля че винаги трябваше да се отказва на осигурените хора. Просто държавата прехвърля бремето на от своята глава на друга глава. Ще стане както в щатите, плащаш и не получаваш нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 10 години
ето за това се борят дените партии и дори и платените или фалщивите леви - за да проправят път на банкерите да крадат законно пари от народаА богаташите се обгрижват на политиците в замяна на услугите с топли и добре платени раб места за тях и семействата им ..каква гнус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 10 години
глупости... понеже окраха каквото можаха от държавата и сега е ред на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още