IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати искат лотария с джипове и плазми да стимулира избирателите

След гласуване избирателят да получава билет за томбола, предлага Валери Симеонов

11:30 | 15.04.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Лотария с 50 произведени в България джипа и 1000 плазмени телевизора, както и  парична награда от 100 000 лева да стимулира избирателната активност – това предлага един от идеолозите на изборната томбола лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Вчера депутатите от правната комисия приеха на второ четене неговото предложение за задължително гласуване, както и искането му за следизборна томбола с предметни и парични награди. 

С промените в Изборния кодекс избраниците записаха, че след гласуване избирателят ще получава билет, издаден от финансовото министерство, с който ще може да участва в томболата. 

"Това е мое лично предложение - 40-50 джипа, български, едни 1000 плазми - 32 инча телевизори, някоя и друга финансова награда - едни сто хиляди лева. Едни такива награди, направих си труда да сметна, ще излязат 1,1 милион лева. Милион и сто хиляди за какви ли не глупости се дават, за тях държавата може да си осигури много добро участие в изборите", каза Симеонов.

На критиците на изборната томбола патриотът отвърна с поговорка: "Не е важно дали котаракът е черен и бял, важно е да лови мишки".

Найден Зеленогорски от РБ обяви, че Блокът е против задължителното гласуване. Той беше категоричен, че купените гласове и корпоративният вот няма да бъдат победени от задължителното гласуване.

Той обори и теориите, че задължително гласуване ще пребори влиянието на ДПС в политиката. Според Зеленогорски и в момента гласуват едва 60% от имащите право на глас представители на етническите групи.

Валери Симеонов пък обясни, че макар и санкциите за негласувалите да са отпаднали, те пак ще търпят загуби. Причината е, че те ще бъдат вадени от избирателните списъци, а за да влязат отново в тях, ще трябва да подават заявления, да губят време и средства с това.
 

Четете още политически новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Игрите на "късмета" и томболите имат успех и СтимулираТ Само човеците в крайно бедни територии.....Справка по въпроса, на воля. В нормалните държави с тези неща хората се ЗабавляваТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
5% отстъпка от местните данъци е много по-реален стимул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
ДС вече се чудят как да прилъжат народа, а той точно от джипове и плазми има ГОЛЯМА нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Добре де, писна ми да се взимат решения, за които няма елементарни данни. Кои са негласуващите - българи в чужбина, разочаровани от политическата система, не намиращи подходящия кандидат...? Какъв е социалния статус на негласуващите, какви са им доходите? Какъв е профила на сега гласуващите и събирайки всичката информация да се каже с тази мярка се цели да се привлекат тия 5%, а с тази тия 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Repoman
преди 8 години
Може и да си прав, иначе не виждам причина наградите да са джипове и плазми. Освен една, хората за които да са предназначени наградите да харесват джипове и плазми. Иначе можеше да сложат нещо по-народно за награди, като 2 кила боб, 2 кила захар и т.н., но явно хората за които са предвидени наградите не им трябва боб и захар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
s3
преди 8 години
Браво, много добре измислено.Реално нищо не ти дават като гласуваш, само неква артийка за участие в неква томбола. То резултатите от томболата реално после сигурно ще са като резултатите от изборите, т.е. ще се знае кой ще спечели, както се знае и за изборите :)Но хората ще се чувстват стимулирани и ще си мислят че нещо ще им дадат за гласуването, а то реално само артийка ще стискат в ръка.Който го е измислил шапка му свалям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още