IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителното гласуване мина на първо четене в НС

Негласувалите ще бъдат глобявани с 50 лв. от ЦИК, а друга санкция предвижда отнемане на социални помощи

15:53 | 10.03.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гласуването за парламент, президент, кметове, общинари и евродепутати става задължително. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Изборния кодекс.

Парламентът въведе и електронното гласуване, след като народните представители приеха и предложение за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на резултата от изборите, предава Dnes.bg.

Предложението за задължителното гласуване дойде с два отделни проекта на Патриотичния фронт и "Атака". Този на лидера на "Атака" Волен Сидеров обаче бе отхвърлен. С него се въвеждаше и образователен ценз за гласуване.

Парламентът въведе и наказания за негласуващите, като те ще бъдат глобявани с 50 лв. от ЦИК. Друга санкция ще е отнемане на социални помощи, което ще става с решение на кмета. Въвеждането на задължителния вот ще обезсмисли купуването на гласове, корпоративния вот и всички манипулации по време на избори, мотивираха предложението си от "Атака".

Според Валери Симеонов задължителното гласуване ще гарантира по-голяма легитимност на изборите и ще осмисли демокрацията като форма на управление на целия народ. Той допълни, че много хора сега са избрани с гласовете на едва десет процента от избирателите.

Вносителите припомниха, че освен в Гърция, Кипър, Брюксел и Люксембург, задължително гласуване за определени избори има и в още 26 държави, сред които Франция и Италия. Италианците дори не можели да запишат детето си в детска градина, ако не са гласували.   Патриотът Искрен Владимиров уточни, че хората, които не харесват никой, също могат да изразят волята си - зачерквайки всички имена в бюлетината.

От ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване, но дадоха да се разбере, че са против санкциите. Кирил Калфин предложи да няма наказания за негласуващите, а стимули за гласуващите - например при намирането на работа. Според Димитър Лазаров пък този, който не гласува на два избора, трябва да се вади от избирателните списъци.

От ДПС се обявиха против задължителното гласуване, а Валери Симеонов репликира, че ги разбира, защото ще секне доходоносният им бизнес. Хамид Хамид от движението обяви задължителният вот за противоконституционен, а Четин Казак даде да се разбере, че движението ще сезира КС. БСП гласуваха "въздържал се".

На първо четене депутатите въведоха и машинното гласуване. То трябва да влезе в сила от 2018 година, а на изборите за президент тази година да се гласува машинно в 5000 секции по предложение на АБВ.

Парламентът прие да се въведе и електронно гласуване след две години. Депутатите решиха и вотът да се брои машиннно по предложение на РБ.

Някои от приетите предложения се самоизключват и заради това вероятно част от тях ще бъдат отменени при второто гласуване.

Депутатите приеха да се въведе и активната регистрация. Идеята е на всеки десет години тези, които ще гласуват, да го заявят пред институциите. Така, според вносителите, ще се изчистят избирателните списъци от мъртви души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
продължение 2/ а анадолските турци увеличават електората на ДПС и тя става автоматично първата партия. Ето нашето отворено писмо-протест по повод тази поправка на закона до президента : http://ideyazabulgaria.org/dvizhenieto/stanovishta/4899-4899
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
продължение/По този начин нашата политическа мафия се опитва да задължи народа да гласува за нейните партии. Най -много той да им покаже един един голям среден пръст!!!!!Това ми прилича на поправката на закона за българското гражданство направен по предложение на супер неграмотните "патриоти" от СКАТаджийската партия на на Мутригруп. Тази поправка даде възможност да се става български гражданин по произход до 6-то коляно и постави огромна опасност бъдещето на българската нация, тъй като от сега за получаване на българско гражданство чакат не само 300 000 македонци, още толкова путиновски комунисти от Украйна , но и 1 милион анадолски турци. Според тази поправка българското гражданство се дава с РАЗ веднага и автоматично се дават права на тези нови български граждани да участват в изборите. По този начин нашите посткоумнистически партии, собственост на руско-български олигарси, загубили елекгората си , си търсят нов електорат, а анадолските турци увеличават електората на ДПС и тя става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
Законодателна неграмотност тресе нашите законотворци. Законът ще падне веднага в БГ съд и всеки международен съд. Нарушава се БГ-Конситуция, в която е казано, че гласуването е демократично човешко право доброволно по съвест . Задължителното гласуване нарушава това човешко право и в него няма нищо демократично. Следователно, преди да променят избирателния кодекс, трябва да променят конституцията. Освен това задължително гласуване няма по Международното право. Нито на практика съществува в европейска страна. Задължително гласуване има само в тоталитарни държави, каквато беше нашата при комунизма. Такива няма отдавна в Европа, дори с лупа да ги търсиш. По това личи крайно ниската законодателна грамотност на нашите депутати и показва на света, че комунистите продължават у нас да държат властта, управляват, фалшифицират изборите и нареждат в Парламента само свои хора от служгинажния двор на политическата мафия, влезли през задната врата. По този начин нашата политическа мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
"народните представители приеха и предложение за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на резултата от изборите, предава Dnes.bg."...............................................ето тук ще ви цакат - с компютрите!В сащ републиканците манипулират вота постоянно, защото иначе нямат шанс на избори при висок вот и без лъжиБуш брат бе губернатор, когато изманипулираха вота с нашините, за да спечели брат му с/у ал гор, който имаше 100 000 гласа повечеВ сащ се чудят как да се отърват от тези машини, защото са по-лесни за манипулиране и искат да се върнат към ръчното хартиено броене, защото там измамата е по-трудна и по-малка ако я има. а и може да се преброяват отново при подозрения за неточност!Иначе ако задължителното гласуване стане факт в РБ със санкция за негласуване... ще ида на църква, защото не съм ходил 20 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Последните избори за Парламента са нелегитимни защото гласувалите са 48% по логиката ,че щом в Нар.събрание няма кворум над 121 депутата няма заседание и всичко е нелегитимно а колкото до глобата незнам доста пари ми се струват при факта ,че има пенсии от 120лв. и принципно трябва да има глоба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Ваща майка недодялана. Ако съм в града където живея на следващите избори лично ще вървя да ви тегля една майна в бюлетината която пусна. Добре че приеха електроното гласуване та да не ми се налага да се съобразявам с глупостите които са приели днес или да горя с 50лв. Дано махнат тази безмислен глоба аз помощи от държавата не ми трябват. От нея искъм само да не ми пречи а тя само това се опитва да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още