IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати не подкрепят старите нови подуправители на БНБ

Всеки подуправител има оперативна самостоятелност и колегите му не могат да осъществяват контрол върху дейността му, коментира Менда Стоянова

13:55 | 16.07.15 г. 4
Депутати не подкрепят старите нови подуправители на БНБ

Депутати от различни партии изказаха мнението си, че не биха подкрепили кандидатурите на досегашните членове на УС на БНБ Калин Христов и Димитър Костов за подуправители на централната банка.

Новоизбраният гуверньор Димитър Радев заяви намерението си да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Калин Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си – управление "Емисионно". Димитър Костов ще поеме ключовия "Банков надзор", въпреки че в момента ръководи управление "Банково". Неговото място се очаква да заеме Нина Стоянова, която в момента е главен юрисконсулт в БНБ.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев посочи, че има решение на групата на Блока да не се подкрепят хора от екипа на Иван Искров. Това решение е факт още преди да бъдат номинирани конкретните хора, допълни Кънев, цитиран от БТА.

Не приемаме, че отговорността може да падне само върху Искров, посочи Кънев и отбеляза, че на този принцип тя може да падне само върху подалия оставка подуправител по надзора. Смятаме, че целият УС на БНБ носи отговорност за драмата с КТБ, коментира той и допълни, че не би възразил някой от членовете на досегашния УС да бъде съветник.

Кънев каза още, че Димитър Радев е човек, на когото Реформаторите имат доверие. Според нас обаче прави грешка и поема върху себе си огромна тежест и отговорност с тези номинации, посочи Кънев.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт целият екип на Иван Искров е награден с още един мандат. Той смята, че това не би било редно при цялата история около фалита на КТБ.

В отговор на въпрос на какво отдава това, Димитров каза - на едно кафе, при което тези подуправители бяха спазарени отново да си останат на постовете от ДПС и управляващото мнозинство. Той отбеляза, че в ПГ на ПФ не са дискутирали как ще гласуват, уточнява БТА.

Алиосман Имамов (ДПС) посочи, че не приема критиките, отправени от други политически формации срещу кандидатурите на Костов и Христов за подуправители. Мисля, че управителят е прав до известна степен и трябва да му дадем възможност да избере екипа си, каза Имамов.

Не мога да коментирам миналото на тези хора, не ги познавам достатъчно добре, но това не може да бъде основание да не се даде възможност да работят заедно с управителя, посочи Имамов в отговор на репортерски въпрос.

От "БСП лява България" също коментираха темата. Групата няма още взето решение, но ние твърдо ще се ръководим от първоначално взетите позиции, че не споделяме УС на БНБ да бъде в стария си състав, каза пред журналисти в парламента Атанас Мерджанов от БСП.

Той помоли да се изчака официалното внасяне на кандидатурите в залата на Народното събрание и напомни, че не са дали подкрепа за Димитър Радев като гуверньор. Смятам, че няма да получат подкрепа и предложенията за подуправители, ако те са такива, каквито той заяви, посочи още Мерджанов.

Парламентарната група на АБВ е изненадана от номинациите за подуправители на БНБ, каза Лъчезар Никифоров. Той допълни, че предстои предложението да бъде обсъдено от парламентарната група и да се вземе решение как да се гласува.

Право на управителя е да избере своя екип - това е безусловно право и няма как да го отречем, каза Никифоров. Той отбеляза, че тяхната изненада е с оглед амбициозната програма, която е имал управителят. Когато решиш да правиш промени, най-логичното нещо е да ги правиш с нов екип, смята Никифоров. В случая това е образно казано старият екип на БНБ, допълни той. АБВ са очаквали екип, който да не е обременен. 

От ГЕРБ защитаха номинациите на Калин Христов и Димитър Костов за подуправители на БНБ. Не могат да се слагат етикети априори за двамата подуправители, за които има номинации, каза председателят на парламентарната комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

По думите й съгласно закона за БНБ всеки подуправител има оперативна самостоятелност и другите му колеги не могат да осъществяват контрол върху дейността му. Не може да прехвърляме вина от един подуправител, който категорично не си е вършил работата и си е затварял очите, върху другите, които е нямало как да осъществят контрол върху неговата дейност, посочи Стоянова.

Валутният борд, за който отговаря Калин Христов, е стабилен, валутните резерви на България се увеличават, допълни тя. През страшната финансова криза, която разтресе Европа - със сривове на банки и на държавни ценни книжа, нашите валутни резерви намаляха ли, попита Стоянова и отговори, че са се увеличили.

По отношение на Димитър Костов Стоянова каза, че е некоректно да се поставят етикети, вадейки се само един факт. Този човек преди всичко е професионалист и той многократно е доказал това, коментира Стоянова. Според Стоянова неговия професионализъм е причината да е бил заместник-министър в правителствата и на Костов, и на Жан Виденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
бай Промо
преди 8 години
Не само подуправители ами и юристконсултът, който е допуснал източването на КТБ, сега ще бъде възнаграден за това, че е дремал като юристконсулт по време на фалита като подуправител на БНБ.Цялото ръководство на БНБ трябва да бъде уволнено до кота нула и да се пуснат анонимни конкурси, а не да се издигат някакви самозвани професори, които 1 собствен лев не са инвестирали през живота си в каквото и да било - обаче се представят, че знаели как да управляват финансовата система ... с чужда пита по битака.Само като ги чуеш по телевизията какво говорят: 'Всяка заплата се получава срещу съответната сума' даже и IQ тест не ти трябва за да прецетиш, че тези хора са пълни и абсолютни ментета.Интересно ако беше частва фирма, която да загуби 6 млрд от схеми за корупция и измами, къде щяха да се тези велики под-управители сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Perun
преди 8 години
Реформаторите да не се правят на умни, а да подкрепят новия гуверньор. Той знае, кой е можещ и доказал се, и кой може да работи за развитието на системата. По-добре ли ще стане, ако на мястото на доказаните личности се сложи човек без нужния опит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
mnz
преди 8 години
Нека да се даде свобода на г-н Радев сам да избира екипа си. Да има повече приемственост, заедност и професионализъм, доказаните авторитети да не се бутат, а да продължат да работят за стабилитета на банковата ни система. След като сме гласували доверие на г-н Радев, нека да подкрепим и избора му. Той знае по-добре от нас, защото той е губернатора на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още