IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Не е имало договорки за избор на управител на БНБ

Прокуратурата и следствието да се самосезират за КТБ, призова председателят на бюджетната комисия

10:15 | 15.07.15 г. 7
Менда Стоянова: Не е имало договорки за избор на управител на БНБ

Не е имало договорки за избор на управител на БНБ, каза пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя призна, че изключително трудно е намерен кандидат за позицията и е нормално най-голямата политическа сила да е и най-активна в това отношение, защото без гласовете на ГЕРБ няма как да се избере гуверньор.

Вчера Народното събрание избра Димитър Радев за управител на Българската народна банка.

Стоянова се надява, че новият управител няма приятели банкери, визирайки мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Тя посочи, че хората на високи държавни позиции трябва да внимават в личния си живот, защото всяка висока публична позиция ограничава личния живот, коментирайки видеоклипа на Цветан Василев с бившия управител на БНБ Иван Искров, разпространен в медиите преди време.

Менда Стоянова заяви, че не знае каква е заплатата на управителя на БНБ и не се е интересувала, но изрази съмнение, че е в размер на 45 хиляди лева, което по думите й е непроверена информация. Заплатата на шефа на БНБ не е тайна, но по закон не е публична информация, каза тя. Стоянова смята, че  не трябва да има тайни за заплатите на всички, заемащи високи публични позиции на регулаторни органи.

Относно избора на Радев на „старите подуправители” Стоянова каза, че е важно да се оценяват по резултатите от работата им досега, а по думите й тя е била положителна.

Временната комисия за КТБ показа фактите такива, каквито са, каза още председателят на бюджетната комисия в НС. Тя обясни, че комисията за КТБ е работила не със слухове, а с документи и всичко е описано в 400 страници доклад. По думите й там се виждат всички фирми, юридически лица и собствениците им, начинът, по който те са получавали кредити, обезпеченията, които са имали, дали са били кухи, използвани ли са кредитите за рефинансиране на други фирми. Така наречената пирамида може да се види там с имената на фирмите и собствениците им, посочи тя.

В същото време Стоянова попита защо Цветан Василев не е дошъл в България, за да се чуе мнението му. Лесно е да се говори по медиите, каза тя по повод последното писмо на Василев до медиите, според което истинските виновници за КТБ няма да излязат на бял свят.

Трябва да се самосезира прокуратурата, а не НС по въпроса, парламентът не е длъжен да разследва факти и обстоятелства, длъжни са прокуратурата, следствието и МВР – те имат инструментариум, посочи Стоянова. Дали е имало заговор срещу КТБ не е работа на парламента, подчерта тя.

Тя нито потвърди, нито отрече, че в ГЕРБ има хора, свързани с Цветан Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Самият факт, че Менда почна да се оправдява, говори, че сигурно Е имало уговорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Много скоро ще разбереш :))))Статисти като теб най много ще го отнесат:(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Много скоро ще разбереш :))))Статисти като теб най много ще го отнесат:(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Искров ни го натресоха от ЕЦБ , сега тоя я МВФ я отново ЕЦБ . Самия факт че нямаше кой знае какво рипане от партиите говори че някой доста силен ние го е спуснал . Дано поне да бъде по успешен от предишния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
financialist
преди 8 години
Не знам дали е имало договорки или не, отстрани изглежда ,че цялата работа е била нагласена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Относно избора на Радев на старите подуправители Стоянова каза, че е важно да се оценяват по резултатите от работата им досега, а по думите й тя е била положителна. Mdaaa Със сигурност, ама за КОЙ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още