IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Банковата система ще остане предвидима и стабилна

Изборът на подуправители на БНБ ще бъде най-рано след три седмици, тъй като трябва да преминат различни процедури, заяви председателят на бюджетната комисия

18:47 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Менда Стоянова: Банковата система ще остане предвидима и стабилна

Банковата система ще продължи да бъде предвидима и стабилна и след днешния избор на Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ). Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова в ефира на bTV в отговор на въпрос дали изборът на финансиста не е бил направен под натиск.

„Европейската централна банка предостави своята подкрепа, но не мога да определя това като натиск, било то външен“, аргументира се Стоянова и отхвърли всички други обвинения за задкулисен избор.

„В днешното гласуване надделя разумът. Получи се добро мнозинство, като за г-н Радев гласуваха 130 депутати, като бяха представени почти всички групи. Само Патриотичният фронт и БСП гласуваха против или въздържал се“, коментира тя днешния избор на гуверньор на централната банка.

„Търсихме човек, който е професионалист и е изградил своя авторитет и е разпознаваем сред финансовата общност в България и в чужбина“, продължи председателят на бюджетната комисия. „Трудно го намерихме. Имаше и други кандидати, но не всеки се съгласи да копае на баира лозе.“

Стоянова благодари на Радев, че се е съгласил да бъде издигнат от ГЕРБ.

„Той доста подробно представи не само своята концепция, но смея да я определя като програма за действие, в близката година и половина и именно с нея смятам, че спечели подкрепата на народните представители“, добави тя.

Менда Стоянова коментира и номинациите на Димитър Радев за подуправители на БНБ. Той смята да остави Калин Христов на поста подуправител на управление „Емисионно“, да назначи Димитър Костов за ръководител на банковия надзор, а главният юрист на централната банка Нина Стоянова да наследи Костов като шеф на управление „Банково“.

Стоянова отрече Калин Христов да е бил гласен за управител на БНБ. По нейни думи номинацията на Костов за подуправител на управление „Банков надзор“ е била на предишния управител Иван Искров, а сега е и на Димитър Радев.

„Това говори за професионализма“ на Димитър Костов, подчерта Стоянова. Припомняме, че в началото на 2015 г. Искров предложи Костов на мястото на Цветан Гунев, но нито се стигна до изслушване, нито до гласуване на кандидатурата на Костов за ръководител на банковия надзор.

„На практика Костов се занимава с надзора от година“, каза Стоянова, макар че изпълняващ длъжността подуправител на „Банков надзор“ да е Нели Кордовска. „Казвам това, което е.“

Председателят на бюджетната комисия посочи, че е имало само една-единствена номинация за подуправител на банковия надзор в лицето на Димитър Костов и се обърна към критиците на неговата кандидатура.

„Г-н Радев направи срещи и интервюта, за да сондира мнения, за да види дали да прави промени в своя екип, но не откри кандидат, който да се съгласи да бъде шеф на банковия надзор. Всички тези разговори са довели до решението Радев да предложи Костов за шеф на банковия надзор“, поясни Стоянова.

Тя добави, че и зад Калин Христов, и зад Димитър Костов застава цялата банкова общност.

Изборът на подуправителите обаче няма да бъде утре, а най-рано след три седмици, тъй като предстои тяхната номинация, изслушването им пред бюджетната комисия и чак след това гласуването им в НС.

„Утре няма да се гласуват в зала. Димитър Радев влиза утре в правомощията си на управител на БНБ. Той утре ще внесе номинациите и започва да тече процедура, с която в продължение на 7 дни кандидатурите ще стоят в сайта на НС и ще могат да бъдат задавани въпроси към кандидатите“, поясни Стоянова.

По нейни думи следващата седмица ще има изслушване на кандидатите за подуправители, които трябва да представят своите концепции, като едва след това парламентът ще трябва да ги гласува.

Стоянова коментира и защо Радев днес отказа да съобщи предварително екипа, с който ще работи.

„Натискът не беше само от ДПС, той бе от всички политически сили“, каза тя по повод искането на партията на Лютви Местан всички кандидати предварително да посочат своя екип.

„Това би било юридическо некоректно, защото Радев е никой, докато не беше избран, за да предлага екип. Това няма юридическа стойност, а и не е коректно към хората, към които е поел ангажимент. Това е оферта за политическо договаряне“, аргументира се депутатът от ГЕРБ.

По думите на Стоянова Радев е постъпил правилно, като след като е положил клетва, е обявил имената на екипа, с който смята да работи.

За по-непопулярната Нина Стоянова, която е главен юрист на БНБ, работи отдавна в централната банка и е работила и в ЕЦБ, Менда Стоянова каза, че е „човек с изключителни професионални качества, лоялен на идеята за банковата стабилност“. Председателят на бюджетната комисия определи номинацията на главния юрист като технократски избор.

Във връзка с размера на възнагражденията на управителя на БНБ Менда Стоянова заяви, че няма информация колко точно е получавал Иван Искров. Тя призова независимия депутат Велизар Енчев, който коментира работните заплати на централните банкери, да разкрие източниците си, като добави, че информацията е тайна съгласно Закона за защита на личните данни.

„Не виждам нищо лошо управителят на БНБ да декларира свои имоти, имущество“, добави накрая Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още