IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК понижи прогнозата си за растежa на България тази година до 1,2%

По-малко динамичната външна среда натежава на износа, а затягането на кредитите потиска инвестициите, посочва Европейската комисия

13:00 | 04.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК понижи прогнозата си за растежa на България тази година до 1,2%

Европейската комисия понижи значително очакванията си за европейските икономики във вторник, представяйки своята есенна икономическа прогноза, която очертава настоящата ситуация и перспективите за растеж, дълг, дефицит и други основни социално-икономически параметри в 28-те страни-членки, както и за икономиката на еврозоната.

За България сега ЕК очаква ръст на БВП от 1,2% за 2014 г. За 2015 г. очакванията са за ръст от едва 0,6%, а за 2016 г. - от 1%. В последната прогноза на Комисията – от пролетта на тази година, за България беше заложен икономически растеж от 1,7 на сто за тази и 2 на сто за следващата година. Като рискове за страната ни бяха посочени ниското потребление, слабият трудов пазар и зависимостта от руския газ.

През миналия месец в своята есенна макроикономическа прогноза Министерството на финансите също занижи предвиждането си за ръста на БВП през 2014 г. - до 1,5%, колкото бе заложен в законопроекта за актуализация на бюджета. Пролетната прогноза сочеше ръст от 2,1%, впоследствие ревизиран до 1,8%. 

МФ снижи съществено очакванията си за растежа през 2015 г. - до 1,2% от 2,6% в пролетната прогноза, като най-сериозна е ревизията за ръста на износа – от 6,9% на 2,5%. Ръстовете на БВП за 2016 и 2017 г. също бяха занижени – до съответно 2 и 2,5% от 3,4% преди и за двете години.

По-малко динамичната външна среда натежава на износа. През юни доверието във вътрешния сегмент на банковия сектор отстъпи, след като четвъртата по големина банка - КТБ, бе поставена под специален надзор, оставяйки клиентите си без достъп до депозитите им в продължение на поне пет месеца. Появиха се и нередности в практиките на банкирането, отчита ЕК в анализа си за България. Сегашната ѝ прогноза взема предвид и затягането на кредитните стандарти, като по този начин се потискат инвестициите от страна на фирмите.

Редица показатели от проучвания вече показват значително забавяне на икономическата активност през останалата част на 2014 г., което води до средна скорост на растеж на БВП от 1,2% за годината като цяло, отчита ЕК. Очаква се тези насрещни ветрове да продължат, в резултат на което растежът на реалния БВП ще се забави до 0,6% през 2015 г. и 1% през 2016 г.

Комисията очаква също безработицата в страната ни да остане сравнително висока през 2014 г. - в размер на 12%, но през следващите две години да започне да отчита плавно намаляване до 11,4% и 11%.

Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП в ЕС да достигне 1,3% и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене. Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор.

Ревизиите са значителни за двете най-големи икономики на еврозоната – Германия и Франция, като за тях ЕК свива прогнозата си с почти 1 процентен пункт. Прогнозата за ръст на БВП за Германия за 2015 г. е смъкната от 2% през май до 1,1% сега. За Франция вместо досегашния ръст от 1,5% сега се очаква нарастване от 0,7%.

За  2016 г. се предвижда ръстът на икономиката на валутния блок да е от 1,7%.

За целия ЕС прогнозата е малко по-добра. Очаква се през тази година икономиката на съюза да отчете ръст от 1,3%, докато преди това се очакваше нарастване от 1,6%. За следващата година комисията предрича ръст на БВП от 1,5%, тоест под досегашната прогноза за нарастване от 2%. За 2016 г. очакванията са за растеж от 2%.

„Икономическото положение и състоянието на заетостта не се подобряват достатъчно бързо. ЕК е решена да използва всички налични инструменти и ресурси, за да се повишат заетостта и растежът в Европа. Ние ще представим план за инвестиции в размер на 300 млрд. евро, за да дадем тласък на икономическото възстановяване. Ускоряването на инвестициите е от изключително значение за икономическото възстановяване“, коментира Юрки Катайнен, заместник-председател на ЕК, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.

Според прогнозата значителните разлики между страните от ЕС по отношение на темповете на растеж ще се запазят и през 2014 г. - от -0,7% (Хърватия) до 4,6% (Ирландия). Очаква се през следващите две години тези различия да намалеят. Според прогнозите за 2015 г. и 2016 г. всички страни от ЕС ще отбележат положителен растеж. Тогава би трябвало да се усети по-силно и забавеният ефект от вече осъществените структурни реформи, отбелязват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
разполагаемия доход е понятие средно за цялото общество и всички прослойки,минималната ставка е (малко) подмножество... но дори и в нея да ограничим сравнението- 7 долара в САЩ имат по голяма покупателна способност от 10.6 в Германия - както и 70к срещу 106к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Загубени сме в превода струва ми се а??В САЩ минималното възнаграждение е 7.25 $ на час, в Канада е 8.5 $ на час, в Германия е 10.6 $ на час, в Англия 10.4 $, във Франция е 10.7 $, Италия е към 7 USD, Норвегия е към 17 USD. Личи, че не си наясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
"и американците/канадците са по-бедни..." тук си неподготвен, за понятието разполагаем доход чувал ли си? ако не - виж кой е на първо място там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Водещите икономики в ЕС няма да скоро престанат да бъдат акрактивни, както за нас така и за собствените си граждани. Относно имиграцията в САЩ/Канада/Австралия там отиват само много добре подготвени/образовани хора от ЕС както и бачкатори от Индия, Китай и Мексико. За САЩ//Канада имиграцията на евтини бачкатори не е позволена по закон първо, и второ наетите с временна трудва виза индийци/китайци се екплоатират жестоко. Надниците на такива хора са много по-ниски отколкото от ЕС и американците/канадците са по-бедни и следователно е безмислено да имигрираш там ако нямаш читава професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Vesko94
преди 9 години
До сега ЕС беше магнит за хора от цял свят, желаещи да се трудят и живеят в Общността. Скоро обаче може да станем свидетели на друго явление - масова емиграция на европейци, най-вече към САЩ, Канада, Австралия и някои развиващите се пазари, заради по-големите възможности там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Напрежението по оста Берлин-Лондон, проблемите с високите дългове, кризата в Украйна, рискуват да вкарат ЕС в още по-дълбока криза, която да има трайни последствия за години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Икономическия растеж отиде в посоката на окрадените от КТБ пари, т.е. мафията ДПС порасна още повече, и както винаги някой друг ще плати затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Надоле! Надоле! Надоле!В студените бездни слезни,където тела полуголисе гърчат край черни стени,де опват се мишци железнии техния удар звънисред мрака на страшните безднис протеста за слънчеви дни,с протеста за отдих, за воля,за въздух, простор, ширини.Надоле, надоле, надоле надоле слезни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още