IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК води процедура срещу България заради директива за инвестиционните посредници

Бюджетната комисия прие поправки в закона, въпреки че според инвестиционната общност те не са съобразени с мащабите на българския пазар

18:00 | 05.02.15 г. 5
ЕК води процедура срещу България заради директива за инвестиционните посредници

Европейската комисия (ЕК) е стартирала наказателна процедура срещу България заради забавяне при въвеждането на евродирективата за контрола на инвестиционните посредници. Това каза Цветанка Михайлова от дирекцията „Държавен дълг и финансови пазари” на Министерството на финансите на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Срокът за транспонирането на текстовете е изтекъл в края на 2013 г. Законодателните промени в Закона за пазарите на финансови инструменти са били внесени за разглеждане в средата на миналата година, но заради разпускането на предишното Народно събрание и смяната на правителствата се гледат чак сега.

Поправките бяха приети на първо четене от народните представители. Вчера законопроектът мина и през парламентарната икономическа комисия, която е участваща в законодателния процес.

Законопроектът вече си спечели неодобрението на инвестиционната общност заради сериозното завишаване на санкциите за нарушения, които според тях не са съобразени с мащабите на българския капиталов пазар. Опасението пак беше изразено от председателя на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) Любомир Бояджиев, а Цветанка Михайлова призна, че действително авторите на законопроекта са решили директно да приложат директивата.

Бояджиев подчерта също така, че се вменява и на Комисията за финансов надзор (КФН) да контролира борсовите посредници за „изпиране” на „мръсни” пари, което в момента се осъществява от ДАНС. Подобни функции на финансовия регулатор изобщо не са разписвани в законодателството, което регламентира дейността му, посочи той и поиска един орган да поеме тази функция.

Бояджиев подчерта, че няма инвестиционен посредник, който да оцелее, ако му се наложи да плаща санкция в размер от 10 млн. лева, каквито са предвидени в законопроекта. За физическите лица глобите могат да достигнат до 5 млн. лева.

Инвестиционната общност настоява също така да се въведат конкретни срокове, в които посредниците, при които регулаторът е установил проблем, застрашаващ интересите на инвеститорите, да отстранят нередностите. В текстовете е записано, че срокът се определя от Комисията, което според Бояджиев е предпоставка за вземане на субективно решение.

Комисията също така ще може да свиква общо събрание и/или заседание на управителните и контролни органи на посредници, да спира търговията с определени финансови инструменти, да назначава квестори, да поиска налагане на запор върху имуществото им, да задължава посредниците да променят вътрешните си правила да ограничава дейността им и т. н.

На регулатора се дава право и да приложи мерки спрямо инвестиционен посредник, ако може да предположи, че в следващите 12 месеца той може да извърши някакво нарушение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Forex Master
преди 9 години
>>Бояджиев подчерта, че няма инвестиционен посредник, който да оцелее, ако му се наложи да плаща санкция в размер от 10 млн. лева, каквито са предвидени в законопроекта.>>Няма проблем. ще дойдат "европейци". Нали точно това е целта. Българският бизнес да бъде заменен с "европейски"? И не е само при борсовите посредници така... Но това е всъщност целта на целия "европейски проект". да се "усвоят" пазарите на по-малките и по-бедни държави от Изтока... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Натрий
преди 9 години
Извинявай, ама изискуем капитал от 1,5 милиона и глоба от 10 ми се вижда неестествено. Или казваш, направо капитала да се вдигне на 100 м, че да има за глоби. Или най-добре да дойдат посредниците от Виена, тъкмо няма да има "български изпълнения"... и пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Не казвам, че извършването на престъпления трябва да се узакони. Но законите срещу прането на пари, така както са написани (не само в нашата държава) са изключително вредни и неефективни. В САЩ положението е още по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
vstoykov
преди 9 години
Глупости. Законите се пишат така, че да не можеш да ги спазиш и винаги да си в някакво нарушение.Законите се използват като средство за репресия. Винаги да трепериш дали няма да ти намерят някакво нарушение. Да не смееш да си търсиш правата.Да се вменява на частни фирми да вършат работата на държавните органи е абсурдно. При такива огромни глоби всички инвестиционни посредници (и служителите им) ще гледат да докладват уж подозрителни сделки - така ще се напълни списъка с потенциални нарушители с много шум (false positives). Ще докладват всичките си клиенти като потенциални "перачи на пари".Време е тази истерия (вж. морална паника, англ. moral panic) с прането на пари да се прекрати. Законите срещу прането на пари са изключително неефективни и нанасят повече вреди, отколкото има полза от тях (ако изобщо има някаква полза).В крайна сметка това безумие (в резултат на моралната паника) се плаща от крайния клиент (под формата на всякакви такси и комисионни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още