IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ отказа да подкрепи кабинет на Патриотичния фронт или на Реформаторския блок*

Хората на Борисов обявиха курс към предсрочни избори

15:42 | 30.11.16 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на Патриотичния фронт (ПФ) или Реформаторския блок (РБ) и обявиха курс към предсрочни избори.

Решението бе взето на извънредно заседание на групата на Борисов. Самият той е бил информиран периодично за случващото се на срещата и е подкрепил становището на депутатите си (в момента премиерът е на посещение в Унгария – бел. ред.). 



ГЕРБ поискаха предсрочни избори ден след като премиерът в оставка обяви, че партията му ще подкрепи опит за правителство в този парламент. Днес депутатите му смениха курса с мотива, че патриотите бойкотират приемането на бюджета.

"Не смятаме, че в 43-то Народно събрание има политическа сила, която може да поеме мандат за съставяне на правителство", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието. Той обясни, че ГЕРБ нито ще участва в съставянето на ново правителство, нито в подкрепата за формирането му.

Цветанов призова партиите в парламента да запазят добрия тон помежду си след това решение на ГЕРБ. 

То бе обявено малко след като ПФ съобщиха, че са готови да формират кабинет и да поканят ГЕРБ и БСП в него. ДПС пък призоваха да не се прави правителство, а да се върви към избори.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни предисторията на отказа. Тя призна, че ГЕРБ са обезпокоени от начина, по който се водят дебатите по бюджета.

"Нашите доскорошни партньори, подкрепени от "Атака" и Обединените земеделци от БДЦ, се опитват да прокарват популистки промени и да развалят пенсионния модел", каза тя.

Стоянова отново обясни защо не може да се приеме искането на ПФ за 300 лева пенсия. Тя изчисли, че това ще означава, че 1,6 млрд. лв. трябва да бъдат взети от образованието, здравеопазването и други социални сектори.

"Това не са политики, а популизъм. Няма да допуснем мнозинството, което две годни подкрепяше правителството, да се преформатира и да изнудва", отсече председателят на бюджетната комисия.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението на ГЕРБ като заяви, че „ГЕРБ и Патриотичният фронт просто не успяха да се разберат за постове, влияние, министерски кресла“, информира пресцентърът на социалистите.

„От сутринта се изпокараха по между си, не можаха да си разпределят властта и затова тръгват към тази крачка”, смята Нинова. Тя припомня тезата на социалистите, че  43-то НС е изчерпано като ресурс.

*Новината е допълнена в 16.32 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още