IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Не се притеснявам за вложенията на универсалните пенсионни фондове

Единственото притеснение касае инвестициите в свързани лица, каза финансовият министър

19:53 | 29.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Не се притеснявам за вложенията на универсалните пенсионни фондове

Нямам повод за притеснения за качеството на инвестициите на УПФ (универсалните пенсионни фондове - бел. ред.), защото това, което е заложено по нормативна рамка от гледна точка на правилата за инвестиране, не допуска рисково инвестиране в некачествени активи. Това каза след заседанието на бюджетната комисия в НС финансовият министър Владислав Горанов.

Той посочи, че единственото притеснение, което е било известно отдавна е по отношение на недостатъчната категоричност по възможността за инвестициите в свързани лица. Това трябва да бъде преодоляно бързо, защото години наред темата свързаност не е преодолянa независимо, че в част от докладите на КФН е намиралa място като проблем на законодателството.

Писмото на пенсионните фондове е предмет на анализ от КФН и ако твърдението, че има някаква манипулация на пазара, то това е още един аргумент да променим законодателството, за да дадем гаранция, че спестяванията на хората са максимално защитени. Горанов каза, че писмото му е известно отдавна, защото е постъпило в МФ още през октомври 2014 година и е бил информиран за него.

Относно последното предложение на МФ за промени в пенсионното осигуряване, които дават право на реверсивност на вноските за втора пенсия Горанов каза, че то е в отговор на поет ангажимент да се отговори на всички критики, постъпили в края на миналата година при приемането на първите поправки. „Не мислете, че съм се отказал, мислете, че изпълняваме ангажимент да отговорим на критиките на нашите партньори и на това, че държавата предпочита един или друг модел.

През времето, когато парите на осигурените стоят само в държавното обществено осигуряване, са гарантирани на сто процента без коригиране на индивидуалния коефициент. За този период ще им бъде зачетен сто процента индивидуален коефициент за пенсиониране. За периодите, в които се намират в универсален пенсионен фонд ще се използват предимствата на втория стълб.

Относно предложението за намаляване на таксата от 5%, която събират фондовете, Горанов посочи, че не е необходима законодателна промяна, тъй като и сега два фонда прилагат по-ниска такса. И сега фондовете могат да си намалят таксите.

Относно коментираното днес в комисията предложение на КФН за създаване на гаранционен фонд министърът каза, че има смисъл, защото сега има риск фондовете да отчитат отрицателна доходност и да не се покрива дори номиналният размер на текущите им вноски.

Горанов заяви още, че би поискал оставката на Стоян Мавродиев, ако се окаже, че комисията не си е свършила работата и не са защитени интересите на небанковия финансов сектор.

За генерал Ваньо Танов Горанов каза, че въпрос за оставката му не стои, защото работата му в последните месеци дава видими резултати. С 400-500 милиона повече са приходите на митниците през януари в сравнение с януари миналата година. Най-вероятно с няколко десетки милиона за първи път след 2009 година януари ще приключи на излишък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
kane
преди 9 години
'' Относно предложението за намаляване на таксата от 5%, която събират фондовете, Горанов посочи, че не е необходима законодателна промяна, тъй като и сега два фонда прилагат по-ниска такса. И сега фондовете могат да си намалят таксите "......................................сами да си намалят заплатите!?! Наистина ли!?!О да!.... става дума за "магическата тайнствена ръка на пазара" на мага СмитУспех с това наивницихахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още