IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Няма да успеем да удължим в срок живота на пети блок в АЕЦ "Козлодуй"

Дори не са започнали стъпките за намиране на финансиране на проекта, посочи енергийният експерт

14:25 | 20.10.14 г. 10
Хиновски: Няма да успеем да удължим в срок живота на пети блок в АЕЦ "Козлодуй"

Експлоатационният срок на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да може да бъде удължен в очаквания срок и съоръжението ще бъде затворено за поне две години. Тази прогноза направи енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски пред журналисти.

Според него страната е изпуснала срока, за да работи за удължаването на живота на блока, и подписаният преди малко повече от седмица договор с консорциума между Концерн "Росэнергоатом“, ЗАО „Русатом Сервис“ и Electricite de France (EDF) няма да помогне да бъде наваксано това закъснение. По думите му причината за допуснатото закъснение е непознаване на процедурата от страна на ръководителите на централата досега.

Припомняме, че срокът за експлоатация на пети блок в АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2017 година, а на шести – две години по-късно.

Обикновено за удължаване на живота на ядрени мощности подготовката започва осем години по-рано – четири години се прави планиране, финансиране и реализация на необходимите дейности, обясни още Иван Хиновски. В следващите четири години се прави документиране на предприетите мерки и внасяне на искания за лицензиране.

„Ние сме изготвили една програма за модернизация, която е изпратена на Агенцията за ядрено развитие, която е казала, че няма възражения по нея“, посочи Хиновски. Програмата е изпратена на европейския регулаторен орган, който обаче все още не се е произнесъл по нея. Според експерта отговорът ще гласи, че програмата не е достатъчна.

Той посочи, че българската страна все още не е направила стъпки за намиране на необходимото финансиране на проекта. „Ние сме длъжни за всеки нов кредит за пети и шести блок да искаме разрешение от Евроатом, защото организацията е финансирала изграждането на пети блок. България още не е написала дори писмото с уведомление какви са намеренията ни“, категоричен беше енергийният експерт.

Не са проведени и търгове за необходимото оборудване, които също ще забавят реализацията на проекта.

Според Хиновски проектът за модернизацията на блока трябва да бъде анализиран от европейските власти и издаването на лиценза ще продължи поне две години. Одобрението от страна на Агенцията за ядрено развитие (АЯР) у нас не е достатъчно, обясни още експертът.

Плановете за изграждането на седми блок също могат да се окажат заплаха за старите два блока, посочи още Хиновски. В проекта за изграждането на новата мощност, която обаче е на старата площадка на централата, е заложено ускорение на земната повърхност при земетресение от 0,24g, докато за другите два блока то е по-ниско – 0,2g, тоест издръжливостта при земетресение е по-слаба. „Ще дойдат западните учени и ще кажат седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ има 0,24g и ще изискат същото и за другите два блока на площадката“, коментира експертът.

Проектът за седми блок е заложил още и издръжливост при торнадо от 160 км в час, което западните експерти ще прехвърлят веднага и за другите блокове, смята още Хиновски.

Той допълни още, че Франция инвестира по 1 млрд. евро на блок за удължаване на срока на експлоатация, а България влага 250 млн. евро за двата блока. „Това е много подценена програма“, допълни още той.

Междувременно от АЕЦ „Козлодуй“ съобщиха за приключването на плановия годишен ремонт на шести блок на централата. Днес в 10:27 часа той е бил включен в паралел с електроенергийната система.

Ремонтът на блока и зареждането му със свежо ядрено гориво започна на 13 септември. Проверката е показала значими дефекти по оборудването, които са били отстранени, съобщиха още от пресцентъра на ядрената ни централа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Този креслив и сенилен лаборант Иванов, той по какво е специалист ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
vnichev
преди 9 години
Ние сме длъжни за всеки нов кредит за пети и шести блок да искаме разрешение от Евроатом, защото организацията е финансирала изграждането на пети блок." Иване, кой е финансирал изграждането на 5 и 6 блок? Когато те са строени Евратом не е съществувал. Като се тръгне от това смешно твърдение, ясно е какви са останалите "ИСТИНИ" в публикацията. Компетентна организация по решението за удължаването на ресурса на блокове 5 и 6 е единствено АЯР. И никакви европейски "фактори" не могат да предрешават това решение. Т.н. "анализ на риска на енергийната сигурност" на Лабораторията на експертите Костов-Иванов се финансира от газови лобита", целящи единствено постъпления в собствените си сметки и вкарване на населението на България в невъзможност да плаща сметките си за енергийни източници. Не ви ли ясно господа експерти, че тези пари няма откъде да дойдат и успокоението за "плавно 40% увеличение на цените до 2025 г." значи - потъваме бавно, но сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 9 години
Трябва ни чак като се направи реактор със синтез, до тогава не ни трябват нови че са много скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Само в главите на комунистите животът е черно-бял! :D Краткосрочно нямаме по добър избор от продължаването на живота на старите реактори в Козлодуй (ако гледаме въпроса чисто икономически и от сметката извадим риска от авария). Средносрочно и дългосрочно обаче откаването от ядрената енергетика е добро от всякаква гледна точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Не разбрах - трябва ли ни ядрена енергетика, или не? Да или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Още никъде ги няма, но до сега доста сериозни суми се похарчиха и за АЕЦ Белене и за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй! В абсолютно безмислени проекти се заробват милиарди, само и само да гепат някоя комисиона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Де ги тия нови блокове, не разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Отказването от ядрената енергия трябва да стане постепенно както навсякъде! Икономическо престъпление срещу българския народ ще е ако не се удължи живота на сега съществуващите блокове!Явно някои хора съвсем съзнателно не искат да се удължи живота на сегашните блокове за да може да се заменят с десетки пъти по скъпи нови блокове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Честито!Емзетче, има-няма, след 3 години ще имаш възможност да докажеш на практика колко е шойн за България да остане без ядрена енергетика!Да не се скриеш тогава! Това ще е звездният ти час да излезеш на живо на площада и да убедиш масите в позициятя си! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
През 5-6 години все им удължават живота. Тези блокове вечни ще станат....тц тц тц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още