IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генов: Токът на АЕЦ "Козлодуй" и със седми блок ще бъде конкурентен в региона

Новите ядрени централи, които се строят в момента в региона, нямат опцията за работещи мощности, с които да бъдат намалени разходите

18:07 | 12.08.14 г. 6
Генов: Токът на АЕЦ "Козлодуй" и със седми блок ще бъде конкурентен в региона

Средната цена на електричеството от АЕЦ „Козлодуй“ с три работещи блока – пети, шести и седми, ще бъде около 70 лева за мегаватчас, прогнозира в ефира на БНР директорът на ядрената ни централа Иван Генов. Тази цена ще е конкурентна за региона, особено ако успеем да удължим срока на експлоатация на двата работещи блока в централата, каза той.

В региона се строят още няколко централи, но те са нови мощности и цената на електричеството им ще бъде „разходите за производството плюс цената на инвестициите“, категоричен беше още Генов.

Ценовите разчети са направени на базата на очакваните лихви по заемите, необходими за изграждането на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“. „Ако намерим добър заем, евтин заем, с лихва около 4% - проектът е реализуем“, каза още Генов.

Според плановете плащанията по заема за изграждането на новата мощност ще започнат, след като заработи реакторът и ще бъде за срок от 18 години. „Имаме разчети при какъв лихвен процент, при работата на трите блока – пети, шести и седми, за какъв период ще успеем да си обслужим заема без проблеми“, заяви още той.

Генов обясни, че пети и шести блок няма да бъдат „заложници на седми блок, а възможност за неговото изграждане“. Ако бъде удължен животът на пети и шести блок на централата, с усреднената себестойност на електрическата енергия, произвеждана от трите блока, АЕЦ „Козлодуй“ ще може без проблем да изплаща задълженията си.

Цената на електричеството от пети и шести блок в момента е малко под 50 лева за мегаватчас и тя ще пада още, защото от централата планират да не извозват отработено ядрено гориво, докато се реализира проектът за строителството на седмия блок.

Имаме добър запас за съхраняване на горивото, категоричен беше директорът Генов, който поясни, че на базата на тази възможност за съхранение можем да преговоряме за по-добри цени за извозване на горивото.

Директорът на ядрената централа припомни, че приоритет за ръководството на централата всъщност е удължаването на живота на работещите сега два блока. Генов обаче се оплака от липса на подкрепа от страна на държавата и посочи, че от месеци настоява АЕЦ „Козлодуй“ да не плаща дивиденти, за да може да обезпечи сама необходимите средства за удължаването на живота на пети и шести блок.

Вместо това обаче от компанията е поискано да бъдат внесени в бюджета 27 млн. лева от печалбата за миналата година под формата на дивидент.

Досега по проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ са платени около 4 млн. лева. Срещу тези средства са направени обследвания на площадки, подготвяна е процедурата по Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) и други дейности, обясни Генов. Той допълни, че е необходим ОВОС и от страна на Румъния, но властите там се бавят с издаването на оценката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 9 години
Ей това е и разликата с Белене . Американците явно имат парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 9 години
и след 15 г закриваме Козлодуй ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
"лихвата е до 4% за 18 години напред. Това е невъзможно" - Може и още как! Всичко е въпрос на далновидност на банката или този който получава кредита. Мои клиенти в САЩ миналата година купиха още една къща, с кредит след като бяхме уточнили кога ще е дъното на пазара в техния град. Кредита по първата им къща, купена в 2007 г. бе със 7.8% лихва, но сега двата им кредита са обединени в една 30 г. ипотека с лихва...... 3% за целия период от 30 г. Банката която направи ипотеката е Уелс Фарго. Аз подозирам как от Фарго са направили кредита си такъв, защото се сещам за 3 начина, но едва ли и само те са единствената банка която отпускат такива. Така, че сега да се сключи 18 годишен с 4% лихва, няма проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Какво значение е каква ще е средната цена? Важното е самостоятелно ще е на печалба ли 7-ми блок или няма да е. Ако ще е на загуба по добре е да не го строим! Без 7-ми блок средната цена ще е още по ниска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
novak li sam
преди 9 години
"Досега по проекта за седми блок на АЕЦ Козлодуй са платени около 4 млн. лева. Срещу тези средства са направени обследвания на площадки, подготвяна е процедурата по Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) и други дейности, обясни Генов."В други дейност сигурно се включват рушветите и комисионите на политиците.Все пак излиза, че седми блок може да стане само ако:- лихвата е до 4% за 18 години напред. Това е невъзможно. Може за три-пет години, но за 18?- едноличният собственик държавата не взема дивидент. Това ще се отрази зле на бюджета и също не знам дали ще се случи;- Румъния се съгласи, защото АЕЦ Козлодуй е на границата.. Това пък как ще стане, ако и те искат да си построят АЕЦ? Ние сме конкурент.Излиза, че седми блок няма да има и договорът с Уестингхаус е подписан само за да се вземе комисионата от бившия министър Стойнев и шефовете му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
"Къпете ни,къпете ни" със сладки приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още