IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ Козлодуй и бъдещата АЕЦ Белене биха издържали при земетресение

Ядрената централа в Козлодуй подаде заявление за увеличаване на мощността си със 120 мегавата

15:31 | 05.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
АЕЦ Козлодуй и бъдещата АЕЦ Белене биха издържали при земетресение

И АЕЦ "Козлодуй", и проектът за бъдещата АЕЦ "Белене" показват, че биха издържали на най-силното възможно земетресение по нашите земи. Това са показали стрес тестовете, извършени съгласно приетата от ЕК методология за оценка. Резултатите бяха представени от ръководството на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщи БТА.

Според официалната карта на България за сеизмична активност на територията на АЕЦ "Козлодуй" най-силно би повлияло земетресение с епицентър в планината Вранча, намираща се в Румъния, което би предизвикало ускорение на земната повърхност от 0,1 g, обясни председателят на АЯР Сергей Цочев.

Такова ускорение е било заложено в техническите показатели на вече спрените малки блокове на централата. През 1992 г. са били заложени стойности от 0,2 g за реакторите 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", като двата блока разполагат и с допълнителен запас от устойчивост над проектния, каза Цочев.

Освен за издръжливост при земетресения стрес тестовете са проверили и устойчивостта на реакторите при наводнения. Изчислено е, че при при внезапно скъсване на хидросъоръжението "Железни врата" максималното възможно вдигане на нивото на река Дунав е 32 метра, а нивото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е 35 метра над морското равнище, което я прави безопасна.

Действащата ни ядрена централа има и устойчивост на съоръженията при загуба на електрозахранване, както и достатъчна готовност за управление при тежки аварии, са показали още тестовете.

Въпреки това от агенцията препоръчват на оператора да осигури още два мобилни дизел-генератора (сега централата разполага само с един), както и да бъдат преоформени дигите, като тези дейности трябва да се извършат още през тази година, уточни Цочев. На по-късен етап предстои да се изгради нов авариен център.

Стрес тестове са направени и на бъдещата АЕЦ "Белене", която все още е в проект. Проверката установила, че в проекта е заложена много по-надеждна защита от природни бедствия и аварии, отколкото повечето действащи в момента централи, обобщи Сергей Цочев.

АЕЦ "Белене" е проектирана с 40 процента „запас“ при земетресение, тоест при заложени параметри за земно ускорение от 0,24 g, или 8-ма степен по скалата на „Медведев, Шпонхойер, Карник“, централата би издържала на ускорение от 0,34 g, или 9-та степен по същата скала.

Зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров уточни, че това покрива изискванията за най-силното възможно земетресение с епицентър във Вранча, дори и до 8-ма степен по Рихтер. „АЕЦ Белене със сигурност не е в сеизмичен район, София е с много по-висока стойност на възможна сеизмична активност, но земетресение в Софийска област не би се отразило толкова силно върху ядрените ни мощности, защото ги отделя планина“, посочи Станимиров.

При увеличение на мощността на АЕЦ "Козлодуй" трябва да получи разрешение за изменения на лиценза си от Агенцията за ядрено регулиране. Това коментира председателят на регулатора Сергей Цочев, относно изпратеното преди дни от ръководството на централата неофициално писмо, в което се заявяват намерения за увеличаване мощността на централата със 120 мегавата, посочи Цочев.

По думите му, тъй като това означава изменения в проекта, ще се наложи да се направят изменения и в лиценза на двата блока на АЕЦ "Козлодуй". Ако централата има възможност и представи всички необходими документи, това може да се случи до края на 2013 г., смята председателят на АЯР. Част от документите вече са изпратени на регулатора.

Другата основна задача на АЕЦ "Козлодуй" е да представи намерението си за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 реактори, което трябва да стане четири години преди изтичане на лиценза им (за пети блок това е 2017 г., а за шести блок - 2019 г.). За да разреши удължаване на експлоатационния срок, АЯР трябва да извърши обследване на стареенето на реакторите.  Сергей Цочев изрази убеденост, че АЕЦ Козлодуй би могла да се справи и с двете задачи - увеличаване на мощността и удължаване на експлоатационния срок на реакторите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още