IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята на Москов за сливане в Спешна помощ създаде напрежение

Сливането на центровете в столицата и областта е навременна мярка според ръководството, но за работещи в системата мярката е неефективна

10:12 | 20.08.15 г. 1
Идеята на Москов за сливане в Спешна помощ създаде напрежение

Напрежение създаде предложението на здравния министър Петър Москов за поредна реформа в Спешна помощ. Намерение за сливането на спешните центрове в София град и София област бе анонсирано вчера от министъра на здравеопазването Петър Москов. Той се аргументира, че така ще се осигурят с 30 процента повече екипи за областта.

Сливането на центровете е навременна мярка според д-р Георги Гелев, директор на Център за спешна медицинска помощ в София област. В същото време работещи в Спешна медицинска помощ подготвят протестна подписка срещу обединението на центровете и определят стъпката като неефективна и изненадваща.

Според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, никой не е търсил мнението им и за специалистите в сектора тази стъпка е изненадваща. Пред БНР тя коментира, че при сливането ще има отлив на кадри от София-област към София град, "ще се оголи периферията".

"Защо се минава към структурни промени, когато има сериозен кадрови дефицит", коментира тя.

„Според мен Министерството на здравеопазването сериозно греши. Министър Москов твърди, че ще създаде от 5-ма лекари и 12 сестри 5 реанимационни екипа. За 5 реанимационни екипа са необходими поне 25 лекари и поне 25 медицински сестри“, каза още Кателиева. И допълни, че структурни промени могат да се правят, когато има излишък, а не недостиг на кадри.

Тя каза, че за спешната помощ е необходимо въвеждането на новия медицински стандарт по спешна медицина, с което ще се даде приоритет на спешните пациенти, ще се даде начин, по който ще се разпределят екипите, ще се създаде нова карта на спешната медицинска помощ на страната. Това са реални действия, които наистина могат да подобрят своевременното ни достигане до пациентите, посочи тя.

Сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София град и София област е навременна мярка според д-р Георги Гелев, директор на Център за спешна медицинска помощ в София област. Пред БНТ той припомни, че преди десет години вече е имало опит да се слеят двата центъра, но постановлението е било отменено.

Той изтъкна редица трудности в момента – всички болни се карат от Софийска област в спешния център на Окръжна болница, когато се налага да се прекоси понякога целият град, което бави обслужването. В час пик в активния период преминаването може да отнеме 30-40 минути, много ценно време за болния. Затова д-р Гелев смята, че в спешни случаи трябва да се използва най-близкото лечебно заведение, способно да окаже необходимата помощ.

По думите му положителното е това, че двата центъра ще се слеят като дейността на областния спешен център ще се прехвърли в града, а лекарите и сестрите, които работят в областния център, ще бъдат екипирани за спешна помощ на терен.

Д-р Гелев беше категоричен, че съкращения на медицински персонал няма да има, защото лекарите и сестрите за спеша помощ не достигат. По думите му оптимизация в никакъв случай не трябва да се разбира съкращения, а само малка реорганизация – най-вероятно трансформиране на няколко щата от администрацията в оперативен лекарски екип“, каза той.

Според статистика, цитирана от д-р Гелев, през последната година в областта е имало 6 пъти по-малко повиквания на спешна помощ, отколкото в града при доста голям брой спешни екипи в областта - 20. В областта има 5-6 лекарски екипа и останалите – фелдшерски. Д-р Гелев декларира, че ще се опита да върне част от фелдшерските екипи отново в лекарски, както преди десетина години, и да се разграничат ясно функциите на лекарските и фелдшерските екипи.

По отношение на техническото състояние на автопарка на спешната помощ в града д-р Гелев каза, че градските линейки са “доста по-добре поддържани технически, отколкото в Софийска област. Това е установено при одит на министерството, но проблемът вече е “изчистен”. За София-град трябва да бъдат сменени минимум 30 линейки, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Москов имитира реформи, колкото да изглежда, че прави нещо, а работещите в спешна помощ (администрацията) ги е страх да не изпуснат цицката и да не им изстине мястото.С две думи.. бай ми бабо спешна помощ да не ми трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още