IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов предлага сливането на спешната помощ в столицата и Софийска област

Обединението ще подобри качеството на услугата, смятат в здравното министерство

20:20 | 18.08.15 г. 1
Москов предлага сливането на спешната помощ в столицата и Софийска област

Промени в структурата на системата за здравеопазването, предвиждащи обединението на центровете за спешната помощ в София – град и Софийска област, предлага Министерството на здравеопазването.

От публикувания за обсъждане на страницата на министерството проект за промяна става ясно, че липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържането на два самостоятелни центъра за спешна помощ.

Обединението ще подобри качеството на предлаганата услуга и своевременното оказване на спешната медицинска помощ, използване на общи комуникации и по-рационално управление на спешните екипи, посочват от здравното министерство.

Обединението няма да окаже пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, пише в мотивите.

Здравният министър Петър Москов обяснява в мотивите към проекта за правителствената наредба, че голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебните заведения в столицата. 

Това, по думите му, води до продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места.

Липсата на възможности за кариерно развитие в Центъра за спешна помощ в София област пък водила до отлив на медицински кадри в него. В същото време растял интересът за започване на работа в центъра в столицата.

Не на последно място е налице дублиране на медицински и административен персонал, ангажиран с управлението, координацията и администрирането на дейностите, осъществявани от спешните екипи, отбелязват още от здравното министерство. Очакваният резултат от предлаганата промяна е подобряване на бързината и качеството на спешната помощ на гражданите на територията на София и Софийска област, поясняват от ведомството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Москов ли предлага или американските консултанти?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още