IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирина Бокова няма да се кандидатира за президент

Усилията й са насочени към борбата за лидерския пост в ООН

14:10 | 21.05.16 г. 3
<p>
	Ирина Бокова. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Ирина Бокова. Снимка: архив, Ройтерс

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че няма намерение да се кандидатира на  изборите за президент, съобщава БНР.

Бокова отбеляза, че сега усилията й са насочени в кандидатстването за генерален секретар на ООН.

“Кампанията върви добре, шансове има. Иначе нямаше да се хвана с тази работа. Нямам намерения да се кандидатирам за президент”, посочи тя.

Коментарът на Бокова е заради изявлението на депутата от Реформатоския блок, че тя е номинацията на ГЕРБ за кандидат за президент на предстоящия през есента вот. ГЕРБ отрече информацията Караджов.

Ирина Бокова беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Икономическия университет във Варна .В препълнената зала на университета ректорът на учебното заведение проф. Пламен Илиев посочи, че то и се присъжда за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.

В словото си  Бокова подчерта значението на образованието и културния диалог в съвременния свят. Тя допълни, че една от основните цели и на ЮНЕСКО е да се противопостави на целенасочените опити за тотална разруха и културно прочистване чрез разрушаването на културното световно наследство.

Трябва да създаваме такова образование, което да учи младите хора не само да четат и пишат, да ползват новите технологии, но и на ценности и критично мислене, коментира Ирина Бокова, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
След Плевелиев и ти да си , все тая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
Ами то никои не иска да става президент -Плевналиев се отказа Б Б не иска Бокова не иска Фандъкова не иска кмета на Бургас не иска Първанов не може да бъде Калфин се колебае Най накрая ще се наложи да търсим новия президент на някоя отбивка на магистралата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
aldy
преди 7 години
Колко патешки акъл трябва да имаш в главата, за да задаваш такъв паяшки въпрос на кандидат за генерален секретар на ООН? Дали няма да я питат и дали ще се кандидатира за кмет на Челопек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още