IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие*

БСП и ДПС гласуваха против искането на ГЕРБ, "Атака" се въздържа

09:37 | 12.02.14 г. 1
Кабинетът оцеля и при третия вот на недоверие*

Очаквано правителството на Пламен Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

„За” свалянето на кабинета гласуваха всичките 93-ма депутати от ГЕРБ, 116 от БСП и ДПС бяха „против”, а 8-те народните представители от „Атака”  гласуваха „въздържал се”.
 
Както и при предишните два вота, премиерът Пламен Орешарски благодари на депутатите, които са подкрепили правителството, както и на опозицията за критиките, с които обеща да се съобрази.

„Общата цел на всички в тази зала е подобряване на сектора сигурност, макар че повечето от аргументите бяха като че ли самокритика към предходния мандат”, заяви той.

Както и по време на дебата по вота преди ден, ДПС и БСП акцентираха върху провалите на управлението на ГЕРБ.  

В обяснение на отрицателен вот червеният депутат Петър Курумбашев  напомни за случая с подслушваните лекари от Горна Оряховица, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов нарече убийци.

„В тази зала се намира единственият политик, който е обвинил български медици в умишлено убийство и то от тази трибуна”, коментира социалистът. Изненадващо лидерът на ДПС Лютви Местан благодари на вносителите на вота от опозицията. Според него той е бил нужен, за да може обществото да сравни двата модела на управлението на сектора сигурност – по времето на ГЕРБ и сега. 

Местан за пореден път обвини бившите управляващи, че са превърнали МВР в основния инструмент за насилие върху политическите  им опоненти, бизнеса и гражданите.

„Тази концепция се сблъска с това, което олицетворява вицепремиерът Цветлин Йовчев – ролята на МВР като защитник на правата и свободите на хората. Продължете в този дух, г-н Йовчев, г-н Орешарски”, заключи Местан.

След него и лидерът на БСП Сергей Станишев продължи в този дух на критики и обвинения. „Няма как идеологът и организаторът на репресивната полицейска държава да внася такъв вот. Твърде пресни са спомените в цялото общество за безпочвените обвинения, за показните акции, за произнасянето на присъди от трибуната на парламента и в публичното пространство”, нападна той.
 
Според него пресен е и споменът за опита за „подчинение на съдебната система, за рекетирането на бизнеса, за обявяването за злодей на всеки, който дръзне да се противопостави на Цветанов и Борисов.
 
„Именно сферата сигурност, в която се смяташе, че са най-силни, се оказа най-големият провал на кабинета на Борисов”, обобщи соцлидерът. 

Dnes.bg припомня, че първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" в началото на октомври миналата година беше за провал в инвестиционното планиране. Тогава обаче опозицията не се регистрира в пленарна зала и не участва в дебата. Целта на депутатите от ГЕРБ беше да покажат, че парламентът не може да функционира в отсъствието на "Атака”, а по същото време националистите бяха на посещение в чужбина.  Въпреки това в крайна сметка вотът не мина.

Вторият, внесен в края на същия месец, беше заради регионалната политика и отново отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обеща още по-добри резултати от работата на МВР, защото има визия и план как да се справи с престъпността. След като вотът на недоверие към кабинета не мина в пленарната зала, той се похвали, че самооценката на настоящето управление е, че се справя по-добре от предишното.

"Но не сме доволни от сегашните резултати, имаме идея как да се подобрят нещата и ще работим в тази посока", уточни силовият министър.

Според него обаче е било абсолютно излишно в момента да се повдига темата за сигурността и да се привлича вниманието на обществото към проблеми, "които реално не съществуват, защото полагаме големи усилия и мисля, че всички ги виждат".

* Допълнена с позицията на Цветлин Йовчев

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Начи принципното ми мнение, че ГЕРБ и АТАКА трябва да бъдат насила разформировани и на членовете им да бъде забранено да се занимават с политическа дейност. Вярно - безработицата ще скочи, *** то бива ли да работиш "политик"? Това са супер гадни групировки, които дори не могат да играят, като реална опозиция. Да оставим на страна, че управлението се оакаха тотално, ама не може в "демократичен парламент" да няма опозиция. Ама кво ли се чудя.. то в ЕП е така, камо ли тука. За БСП и ДПС ми знаете мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още