IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Третият вот на недоверие е неадекватен

Някой много тежко е подвел вносителите, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев

17:50 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП: Третият вот на недоверие е неадекватен

С вял дебат започна третият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ срещу правителството. Този път той е за провал в сферата на сигурността.

„Правителството за няколко месеца направи повече, отколкото ГЕРБ за 4 години. След като първият вот на недоверие беше ненавременен, вторият – неоснователен, логично е третият да е неадекватен”, защити своите депутатът от БСП Атанас Мерджанов.
 
Според него полицейското насилие и подслушването са били най-често срещаните характеристики на мандата на ГЕРБ. „Те организираха зрелищни акции, заради което има осъдителна присъда към България”, нападна опозицията социалистът.

Красимир Ципов от ГЕРБ акцентира върху проблема с бежанците. Той се оплака, че не е чул  реален отговор на въпроса колко незаконни имигранти са били изведени от България от юни 2013 г. до края на годината, както и има ли опасност от допълнителен миграционен натиск в следващите месеци.

Магдалена Ташева от „Атака” използва повода отново да обяви, че в България бежанци няма, а идват имигранти. „Имаме над 140 деца без придружител, че какво по-голямо доказателството е нужно за това, че става дума за прехвърляне на население от турски трафиканти и българските им колеги. В момента към България тече поток от кървави, мръсни пари за трафик на хора”, посочи Ташева.

Силни критики към предишните управляващи и сериозни похвали за настоящето правителство отправи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на дебата за вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

„Въпреки значителния допълнителен ресурс, който отделихме за охрана на протестите и на границата заради засиления бежански поток и независимо, че се провежда реформа, на фона на резултатите, които постигнахме, ние се справяме по-добре от предишните управляващи. Някой много тежко е подвел вносителите на вота и те трябва да му потърсят отговорност”, обяви той от парламентарната трибуна.

Като сериозни недостатъци по време на управлението на ГЕРБ Йовчев очерта нерегламентираните подслушвания, както и специалните операции, които според него са използвани за репресии.

До този момент държавният глава не е информиран от управляващите по законите, които се разработват в сектор „Сигурност". Това съобщи президентът Росен Плевнелиев по повод дебатите около вота на недоверие.

Той отбеляза, че никой от управляващите не е дошъл в президентството, никой не се е сетил да го информира и да го попита какво мислят в президентството по въпроса.

„Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, че ще ми отнемат права, зададени по закон, и се питам - а някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза", каза Плевнелиев.

Той отново призова за завръщане към консенсуса за реформата в сектор „Сигурност“, постигнат през 2012 година.
 
Плевнелиев коментира, че ще му бъде интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан, Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат, от собствените си думи през 2012 г.

По повод вота на недоверие той смята, че това е демократичен инструмент, с който всяка демократична опозиция разполага и е добър повод да се чуят аргументи, да има качествен дебат в парламента и да се набележат мерки.

Плевнелиев изрази надежда този път наистина да има сблъсък, но "не на автобусите", а на идеите и на аргументите и от това да спечели сектор "Сигурност".

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още