IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ще обсъди внесения от ГЕРБ трети поред вот на недоверие

В деня на дебатите МВР прати екипи на Жандармерията в общини с висока битова престъпност

09:11 | 10.02.14 г.
Парламентът ще обсъди внесения от ГЕРБ трети поред вот на недоверие

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди внесения от ГЕРБ трети поред вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, този път за провал в областта на сигурността и обществения ред.

Разискванията ще се състоят от 14.00 до 19.00 часа.

В мотивите си ГЕРБ посочват провала на реформата в сектор „Сигурност“. Според опозицията има опит, при това успешен, специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси.

Несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, безпощадната битова престъпност са другите мотиви.

Премиерът Пламен Орешарски вече обяви, че вижда в мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие самокритика на бившите управляващи. Битовата престъпност и контрабандата, които бяха посочени като мотиви за вота, според министър-председателя са се очертали като тенденция през предишните години. Той е категоричен, че вотът няма да успее.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък посочи, че искането на вот на недоверие за сигурността е безочие.

БСП и ДПС също декларираха, че няма да подкрепят вота на недоверие, тъй като е несъстоятелен.

„Атака“ също няма да подкрепи ГЕРБ в опита им да свалят кабинета. Националистите също не харесвали политиката на вътрешния министър Цветлин Йовчев в областта на бежанците, но мотивите на ГЕРБ за вота били много различни.

Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Гласуването на исканото недоверие е най-рано 24 часа след приключване на разискванията.

Междувременно тази сутрин МВР организира специализирана полицейска операция. Екипи на Жандармерията ще бъдат разположени в общини с висока битова престъпност.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още