IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внесе и третия вот на недоверие към правителството "Орешарски"*

Аргументите на ГЕРБ звучат като самокритика, коментира премиерът след внасянето на вота

10:35 | 06.02.14 г. 3
ГЕРБ внесе и третия вот на недоверие към правителството "Орешарски"*

ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството заради слабости в сектор "Сигурност". Конкретната тема е провалът на правителството в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред, обясни депутатът Веселин Вучков.

Припомняме, че това е третият вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Предишните два, внесени през есента, бяха за провал в регионалната политика и в инвестиционното проектиране. В началото на новия политически сезон от ГЕРБ се заканиха да внасят "вотове до дупка" и коментираха, че третият ще бъде в сферата на културата. По-късно обаче опозиционната партия се отказа от тази политика .

Като първи мотив той посочи провала на реформата в сектора. Според Вучков има опит, при това успешен, специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси. Несправянето с бежанския проблем, ескалиращата контрабанда, безпощадната битова престъпност са другите мотиви, посочени от Вучков.

Изборът ни беше и труден, и лесен, защото теми излизат ежечасно, не ежедневно, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Той обясни, че премиерът е специалист по финанси и му препоръчва да не се изказва по теми, които не са му специалност.

Красимир Ципов обясни, че има сериозни проблеми при справянето с бежанската вълна и изрази готовност да се оборят много от отчетените успеха на вътрешния министър Цветлин Йовчев. По негови думи много се бави и самата реформа в сектор "Сигурност". Той посочи, че приемането на Закона за МВР се бави необяснимо.

Нека да запазим един елемент на изненада. Ще чуете нашите аргументи, когато се разглежда темата, коментира Ципов.

Ние твърдим, че имаме достатъчно силни аргументи, а от отсрещната страна чуваме само уверения, допълни той.

Ние не очакваме този вот категорично да успее, но се надяваме управляващата коалиция да се вслуша в аргументите на опозицията. Надяваме се този вот да бъде полезен, заключи Вучков.

От ГЕРБ очакват "Атака" за изрази категорична позиция по темата, особено предвид, че няколко пъти искаха оставката на Йовчев.

"Това не е силна за тях тема. На пръв прочит аргументите ми звучат като самокритика", заяви след внасянето на вота премиерът Пламен Орешарски. Според него вотът няма да успее, но не знае кой как ще гласува. "Очаквам да има дебат. Убеден съм, че ГЕРБ не могат да спечелят тази тема", заяви той.

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи внесения трети вот на недоверие от ГЕРБ като несъстоятелен. Аз вече коментирах несъстоятелността на вота на недоверие, поискан от Борисов и Цветанов по проблемите на сигурността, защото точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък, заяви Местан.

Той обясни, че председателят на ГЕРБ и неговият заместник Цветан Цветанов се свързват с полицейщина, насилието върху българските граждани, рекета върху бизнеса, подслушванията. Според Местан те са превърнали в практика на преследването на политическите опонент. Той каза, че не се притеснява, че този вот може да доведе до крайни резултати като оставка на вътрешния министър Цветлин Йовчев или падане на правителство.

* Допълнена с позицията на Лютви Местан

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Конструктивност - непозната за ГЕРБ дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още