IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият вот на недоверие срещу правителството не мина*

Часове преди началото основният въпрос беше ще се събере ли кворум за заседанието

09:39 | 02.10.13 г. 5
Първият вот на недоверие срещу правителството не мина*

Очаквано първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски беше отхвърлен от депутатите в Народното събрание. В подкрепа на правителството гласуваха 111 депутати. Притив бяха 86 депутати от ГЕРБ. Въздържаха се 20 депутати от "Атака".

Часове преди заседанието основният въпрос беше дали ще бъде събран кворум в залата, за да започне заседанието.

Проверката в 9 часа показа, че са се регистрирали 163-ма депутати, което даде основание на председателя на Народното събрание Михаил Миков да открие заседанието. От ГЕРБ поискаха отпадане на първата точка в дневния ред, а именно - вот на недоверие към правителството.

Причината е незаконно провелото се заседание в четвъртък, когато се проведоха дебатите по вота. Тогава кворумът беше установен с преброяване от страна на квесторите в парламента, а не от електронната система за гласуване.

Това предложение беше гласувано на два пъти и в крайна сметка отхвърлено със 110 гласа. 85 депутати от ГЕРБ подкрепиха искането да не бъде гласуван вотът.

В петък именно недостатъчният брой депутати провали гласуването и въобще целият работен ден на парламента. ГЕРБ отказа да влезе в залата, а депутатите на „Атака” бяха на работно посещение в Брюксел.

"Днес няма уважителни причини, за да не присъстват", коментира пред журналисти малко преди началото на заседанието зам.-председателят Мая Манолова. Самите депутати от групата на „Атака” по-рано коментираха, че ще присъстват на заседанието и ще гласуват „по съвест” за вота на недоверие. ГЕРБ декларираха, че ще изчакат да се събере кворума преди да вземе участвие в заседанието. 

В дневния ред на парламента е и предложението за предсрочно отстраняване на председателя Михаил Миков.

Вотът на недоверие успя да вкара в спор лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ. За пореден път те не можаха да се разберат по въпроса кой е победител на изборите, след като правителството се подкрепя от БСП и ДПС, а всъщност ГЕРБ има най-много депутати, пише Dnes.bg.

Станишев: Истинските мотиви за вота са делегитимацията на парламента

„Истинските мотиви за вота на недоверие са делегитимацията на парламента”, пръв упрекна лидерът на левицата Сергей Станишев, който поиска обяснение на отрицателния си глас на вота на недоверие.

Според него в мотивите и поведението на ГЕРБ е проличало разбиране за това каква е работата на опозицията. „Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството. Истинските мотиви нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Истинските мотиви са делегитимацията на парламента”, скочи Станишев.

Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
jetero
преди 10 години
Ми няма и да мине, а и ГЕРБ и онез фанатици жадни за поредната доза власт напълно го осъзнават това .. сякаш действат под приумицата на бай *** ... поне една седмица ако могат да не правят глупости бихме видяли някакви резултати от това правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Точно така. Те ще бъдат запомнени с цирковете си, а вас ще ви запомнят с кражбите, лъжите и огромните злоупотреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 12
jelenski
преди 10 години
Eстествено, че този вот не мина, както ще бъде и следващия (който е на същата тема поради интелектуалната немощ на ГЕРБ да измислят нещо друго).Герберите ще бъдат запомнени с цирковете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още