IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият вот на недоверие срещу правителството не мина*

Часове преди началото основният въпрос беше ще се събере ли кворум за заседанието

09:39 | 02.10.13 г. 5
Първият вот на недоверие срещу правителството не мина*

Той добави, че само неуважението към институциите дава сила на парламентарната група на ГЕРБ.

„Имаме нужда от опозиция и тя трябва да бъде подкрепена, за да бъде работеща и да има смисъл. ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против” е косвена подкрепа за конструктивната опозиция”, заяви Сергей Станишев.

Борисов: Когато спечелите избори, ще станем градивна опозиция

Изказването му ядоса бившия премиер Бойко Борисов и той му отговори, че не може да си представи човек да говори за наглост и да се държи като партия, спечелила изборите, след като това не е така.

„Народът постави ГЕРБ за първи път в новата история като първа политическа сила. Когато ни победите, г-н Станишев, на избори, тогава ще застанете тук, сега вие управлявате тук благодарение на някакви трикове, заяви Борисов. 

Той се обърна към соцлидера с думите: „Когато спечелите избори, тогава ние ще останем опозиция и ще бъдем градивни, спечелете един път избори и тогава излизайте и ни давайте акъл”.

Според него лидерът на „Атака” Волен Сидеров е напълно прав, когато казва, че без него правителството на Пламен Орешарски и този парламент няма да ги има.

„Така че сега, като ви питат защо БСП и ДПС управляват, вие трябва да отговорите”, призова той.

Местан: Вотът отбеляза падението на една парламентарна опозиция

 „ДПС гласува против вота не само защото подкрепя кабинета на Пламен Орешарски и неговата програма, а защото с този вот на недоверие с мотивите, с които е внесен, с процедурата, по която се движеше, парламентарната опозиция всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а на една парламентарна опозиция”, упрекна от своя страна и лидерът на движението Лютви Местан.

Според него има само едно обяснение „за инак необяснимото поведение на партията и за лидера й”.

„С цялото си поведение те казват „защо ни взехте властта, как си позволихте да ни вземете властта?”. Нито БСП, нито ДПС, нито „Атака, нито която и да е друга политическа сила отне властта на ГЕРБ,  тя беше отнета от българския избирател и ако някой е виновен за това, то вината е в самите вас, първо загубихте в миналия парламент доверието на "Синята коалиция", после на „Атака”, заяви още Местан.

„Аз знам, че тази тема е много болезнена за ГЕРБ, защото те имат една идеологема - това е зависимостта на кворума от „Атака”. Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то нека да кажем, че цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака”, докато не купихте независимите народни представители. Тази истина днес лъсна и на тема „Атака” единственото, което могат да направят лидерите на ГЕРБ, е да сведат глави и да замълчат”, добави той.

Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерите му не останаха учудени от отхвърлянето на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.

"Очаквах такъв резултат. Измежду аргументите на вота аз не открих нито един сериозен. Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат по политиката в областта на инвестиционното проектиране. Ако вие откриете един сериозен аргумент, съм готов и с вас да го коментирам", заяви министър-председателят. Той беше категоричен, че не се притеснява от изявленията по-рано в пленарната зала, че държавата и Народното събрание зависят от "Атака".

"Продължаваме да работим. Благодарим на народните представители, които ни подкрепиха и ни дадоха шанс да продължим работата си", коментира и вицепремиерът Даниела Бобева.

"Не съм очаквал друго", бе категоричен и вицепремиерът Цветлин Йовчев.

* Актуализирана към 10.35 часа с позициите на партийните лидери, премиера и вицепремиерите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
jetero
преди 10 години
Ми няма и да мине, а и ГЕРБ и онез фанатици жадни за поредната доза власт напълно го осъзнават това .. сякаш действат под приумицата на бай *** ... поне една седмица ако могат да не правят глупости бихме видяли някакви резултати от това правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Точно така. Те ще бъдат запомнени с цирковете си, а вас ще ви запомнят с кражбите, лъжите и огромните злоупотреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 12
jelenski
преди 10 години
Eстествено, че този вот не мина, както ще бъде и следващия (който е на същата тема поради интелектуалната немощ на ГЕРБ да измислят нещо друго).Герберите ще бъдат запомнени с цирковете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още