IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще прегласува постановлението за минималната заплата

Размерът й трябва бързо да бъде потвърден, заяви Владислав Горанов

15:42 | 20.05.15 г.
Кабинетът ще прегласува постановлението за минималната заплата

Кабинетът няма да обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на постановлението, с което беше увеличена минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. Постановлението от декември 2014 г., с което минималната заплата става 360 лв. от 1 януари 2015 г. и 380 лв. от 1 юли 2015 г., ще бъде прегласувано, съобщи пресцентърът на МС. Уточнява се, че това ще стане максимално бързо при спазване на процедурите.

По-рано днес стана ясно, че ВАС отменя постановлението, след като през март беше заведено дело от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Мотивът им бе, че постановлението не е обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) преди приемането му.

От стенограмата на днешното заседание става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов информира кабинета за решението на ВАС. Той предлага: „Да проведем консултации със социалните партньори и да препотвърдим на следващо наше заседание размера на минималната работна заплата, считано от 1 януари 2015 г.“.

На въпрос от премиера Бойко Борисов защо постановлението е върнато, Горанов обяснява, че причината е неспазената процедура.

„Разбира се, правителството би могло да обжалва тази отмяна, но така или иначе, взех думата, за да кажа на колегите, че трябва много бързо да препотвърдим размера на минималната работна заплата и с господин Калфин – той като председател, аз като заместник-председател на НСТС от страна на правителството, ще предложим много бързо да се препотвърди това постановление на правителството в следващата седмица“, обяснява той.

„Съдът не може да отсъди друго, дали е формално или не е формално, а след като има жалба и не е спазено нещо, те са длъжни да го решат по този начин; затова коригирайте се бързо с партньорите синдикати и работодатели и на подпис го пуснете, за да действаме“, е коментарът на Борисов.

Междувременно по повод подготвяните реформи на заседанието Борисов се обръща към министрите, като подканя подкрепящите кабинета партии да се съобразяват с решенията на кабинета.

„Ще ви моля всички парламентарни групи, които представят коалицията в парламента, да се съобразяват с решението на Министерския съвет и това, което гласуваме ние. Би било много лош знак някои от тези реформи или това, което предлагаме, да излиза от името на кабинета (защото всички вдигаме ръце тук), а в парламента да бъде бламирана една или друга реформа”, казва Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още