IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени решението на кабинета за минималната заплата*

Задължителни са консултации в рамките на Тристранния съвет, отбелязват върховните съдии

10:37 | 20.05.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Съдът отмени решението на кабинета за минималната заплата*

Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г. за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г.

Делото беше заведено през март от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

С постановлението бяха определени нови размери на минималната работна заплата за страната - 360 лв. от 1 януари 2015 година и 380 лв. от 1 юли 2015 г. Постановлението обаче не бе обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) преди приемането му.

Основен мотив за завеждане на съдебния иск беше именно непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес организациите оспорваха изцяло постановлението  като незаконосъобразно. Според тях има съществено нарушение на административно-производствените правила. 

Кодексът на труда предвижда задължителни консултации в рамките на НСТС, което според ВАС е част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.

Обсъждането на правителственото постановление за нов размер на МРЗ в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТС не освобождава Министерския съвет от задължението да проведе консултации в рамките на Съвета, отбелязват върховните съдии.

ВАС приема за основателно възражението на жалбоподателите, че обсъждането на проекта на Закон за държавния бюджет е съотносимо само към размера на МРЗ на държавните служители, но не изобщо към размера на МРЗ за страната. В този смисъл, според съда, проведените консултации по Закона за държавния бюджет не заместват изискването за консултиране и на правителственото постановление за минималната заплата.

„Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя“, пише още в мотивите на ВАС.

Върховните съдии смятат, че несъгласуването на проекта за постановление е съществено нарушение на административно-производствените правила и е самостоятелно основание за отмяна на постановлението.

Решението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок.

КНСБ очаква МС незабавно да предприеме действия, чрез които съдържанието на постановлението за МРЗ да бъде внесено за обсъдждане в НСТС, след което да бъде обсъдено и прието отново от министрите в кабинета при спазване на процедурите, посочва се в позиция на синдиката.

Това действие трябва да приключи до края на май 2015 год., за да не се поставя под съмнение – МРЗ в размер на 360 лв. за месеците май и юни, както и в размер от 380 лв. за периода след 1 юли 2015 година, смятат от КНСБ. От там допълват, че решението на съда почива само на формално основание – неспазена процедура за обсъждане на проекта на постановление в НСТС. Видно е от решението и проекта на постановлението, че е бил обсъждан в комисията по доходите в НСТС. Т.е. съдът не поставя под съмнение целесъобразността на постановлението, както по отношение на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари 2015 год. в размер на 360 лв., така и по отношение на размера на МРЗ от 1 юли 2015 год. – 380 лв, включително и относно минималните часови ставки при 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица.

Въпросното решение на ВАС по никакъв начин не променя извършените вече разплащания за страната от 1 януари 2015 г. до момента на влизането му в сила.

* Допълнена с позицията на КНСБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
rover
преди 8 години
Ако аз като работодател примерно уволня служител дисциплинарно без да го изслушам, или изискам писмено обяснение, нали знаете какво става? Няма прошка за мен, плащам си всичко. Сега държавата нямало да плати.Не са болка тези с минималните заплати. Но те бутат и другите нагоре. А реално виждаме къде сме. Все там и даже назад. Тогава откъде? Или ще я караме като гърците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 12 Ето една графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseв която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от БългарияЕто и графика за мин.заплати за Германия от 2015год. е 8,5 евро на час - http://de.statista.com/statistik/daten/studie/37401/umfrage/gesetzliche-mindestloehne-in-der-eu/ Минималната заплата трябва да е 500лв. и Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се спазват процедурите - ''Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт,...''Иначе цифрите са ясни - Евростат - у нас е най-евтина раб.ръкаИ за да не почне някой да си фантазира или философствува ще дам една публикация на проф.д.ик.н. Иван АнгеловРазликата във БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya Казано просто една магазинерка или чистачка е немска верига да не работи 6 пъти повече от нашите ,че взима 6-7 пъти повече пари ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Някои казват, че лакомията е погубила повече хора отколкото войните.Ако няма съществен праг между работещ и неработещ, какъв е стимулът да се стараеш да работиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
ert
преди 8 години
Нищо не се променя с задна дата, каквото е било досега си остава, просто ще се намалият заплатите за следващите месеци. То при тая дефлация която ни е налегнала, при тия ми ти падащи цени, хората нямат нужда от много пари, всичко е евтино и ти излиза без пари почти. Затова дайте да сваляме заплатите у нас, че нещо много високи станаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Rumen_
преди 8 години
Интересно какво произтича от това решение. На тези, които получават МРЗ на практика новите заплати вече са им платени. И данъци са платени, осигуровки и т.н. Какво следва сега, ще трябва да се връща със задна дата ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
КТБ е издържала държавата с 1 милион лева годишно. А сега държавата ще издържа КТБ с 1 милиард годишно. 300 000 мързеливи българи, младежи, Издържат 100 000 работещи, и дават на държавата 500 милиона лева, и 500 милиона лева дават на бизнесът. А КАКВИ УСЛУГИ ПОЛУЧАВАТ от държавата? 2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Значи средната заплата трябва да е най-малко на наполовина на това, тоест 17 800 лева. А минималната заплата трябва да е 28% от БВП на зает, като в Германия, тоест 10 000 лева. Почасово минимално заплащане трябва да е 5 лева на час. Седмично минимум 200 лева. http://chetohche.blog.bg/***/2015/03/31/trudyt-na-rabotnicite-e-ograben-ot-rabotodatelite-s-24-milia.1350412Японците се пенсионират на 65 г., а живеят с 9 години повече от българите. Българинът живее средно 74г., а немец 80г., англичаните 81г., ами нека с 10 години по рано да се пенсионират, българите на 64г., немец на 70г., англичани на 71г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Miraka
преди 8 години
Не мога да си представя, че дадена позиция не може да заработи няма и 200 евро на месец. Ако наистина е така, то просто такива позиции не трябва да съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
fall
преди 8 години
Аха, обаче нали се сещаш, че работника не е съсобственик на фирмата където работи? Работникът продава труда си, той не участва с инвестиции, иновации и т.н., това е работа на предприемача. Което у нас е малко размито, познавам много собственици на фирми, които откровено чакат от работниците си да им предлагат как да развиват бизнеса си, и хич не се шегувам. А работника си е работник, той продава труда си, квалифициран или не квалифициран е все едно. Той не следва да участва в инвестиционния риск.А колкото за нивото на заплащането у нас, скоро, много скоро, след няколко години няма да има кой да работи за мижавите заплати у нашенско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
khao
преди 8 години
това с конкурентноспособноста вече ми се повръща от този аргумент ... и нерекъсната да го ползват, без да признаят че мениджърско ниво сме супер зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още