IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата с две увеличения през 2015 г.

Плавното повишение на минималното заплащане е основно средство за борба със сивата икономика, мотивира се правителството

13:45 | 17.12.14 г.
Минималната работна заплата с две увеличения през 2015 г.

Минималната работна заплата ще се увеличи на два пъти през 2015 година, реши правителството. От 1 януари тя ще нарасне с 20 лв. от 340 лв., а от 1 юли вече ще е 380 лв.

До увеличението се стигна след разговори между финансовия Владислав Горанов и социалните партньори. Традиционно синдикатите искат нарастването й, а работодателите – не, но този път бизнесът не се възпротиви на ръста.

Преди време, представяйки параметрите на бюджета за следващата година, Горанов обясни, че опасенията му били за негативен ефект върху пазара на труда.

Днес управляващите мотивират решението с това, че плавното й повишаване е основно средство за борба със сивата икономика и е мярка за намаляване на броя на работещите бедни.

Периодичното актуализиране на минималната работна заплата гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната й способност, което е особено важно за голяма част от работещите и техните семейства, допълват от правителствената пресслужба.  

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още