IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Зад много от чуждите инвеститори стоят изнесени български пари

Тези, които са изнесли средствата, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк, а имат капацитета да контролират процеса тук, заяви вицепремиерът

16:28 | 05.04.15 г. 9
Калфин: Зад много от чуждите инвеститори стоят изнесени български пари

Голяма част от чуждите инвеститори, които видяхме през последните 25 години в България, се оказаха инвеститори, зад които стоят изнесени български пари, коментира пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него парите се връщат в България като чуждестранни инвестиции от офшорни компании с неясни собственици.

По думите му тези, които са изнесли средствата, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк или Лондон, а имат капацитета да контролират процеса тук в България.

„Те успяха да се доберат до инструментите, с които да контролират управлението. Тази порочна връзка между властта и парите се обърна и започнаха парите да контролират властта”, коментира той.

Калфин беше категоричен, че властта не се учи от грешките си.

„Когато елементи на националната сигурност преминат в частни ръце, се достига до положението, в което се осъзнава, че не може да се контролира собствената сигурност. Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност. Повтаряме едни и същи механизми в държавата и не се учим от грешките си и това е страшното”, заяви вицепремиерът.

Калфин попита защо въпросът за националната сигурност не се е повдигал при приватизацията на БТК, Дунарит и НУРТС или когато Цветан Василев ги е купувал, а излиза на преден план сега (при сделката на LIC33 – бел. ред.) и определи проблема като системен.

Той коментира, че въпреки призивите мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев да се върне в България, той едва ли ще го направи, защото се страхува, включително и от обективноста на съдебната система, както сам заяви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 5
irish
преди 9 години
Това са новите приказки от 10001 нощи (за последните почти 26г )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Asolin
преди 9 години
Това доказано ли е или са си празни приказки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 17
Сините камъни
преди 9 години
Нашите политици вървят с десетилетия след нас в разбиранията си!И пак ще дойдат на нашето, че най-добрата политика за България и Европа е да в комбина с Русия, а не срещу нея!Само да не стане така, Западна Европа да намери общ път с Русия, а ние да останем на два фронта, източен срещу Русия и западен срещу Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 5
крас
преди 9 години
КАЛФИН ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА.Ти какво искаш бе Калфин, управляваните от Стоян Марков външнотърговски фирми да закупуват ТОКСИЧНИТЕ ОБЛИГАЦИИ продавани от американските инвестиционни банки ли?Колко по лесно е да минат като башибузук и да оберат държавата с тъповати и нагли схеми като КТБ която странно защо с позабравил, че започва с криминалната продажба на БТК и оператора!Не стана ли този престъпен акт по времето на БОЙКОВИЯ ЦАР и на един исладец Тор, който заложи БТК за милиарди евра на западни инвестиционни банки прибирайки си над 1,3 млрд. ? в джоба.Не плати ли КТБ дълга на БТК и после не се ли загробихме ние с милиарди дълг за да плащаме задълженията КТБ и Цветан?!ЕХ , КАЛФИН Не мирише , а просто вони!Нещата се оправят само с военен преврат и всички престъпници на стадиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 10
крас
преди 9 години
КОЙ Е КАЛФИН?Член е на Консултативния съвет към системата за ранно сигнализиране UNDP и USAID.Председателят на USAID и неговият заместник се назначават от президента на САЩ, като агенцията работи и съгласувано с държавния секретар Виктория Нюланд !USAID е параван за дейността на ЦРУ. В ТОЗИ СМИСЪЛ КАЛФИН СИ Е ЧИСТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЦРУ ЗА БЪЛГАРИЯ!През 2012 г. Русия обвинява агенцията в намеса във вътрешните работи, и в шпионаж. Президентът на Русия дава срок до 1 октомври с.г. представителите на агенцията да напуснат страната !!Калфин е в спор с другарите от ПГУ представлявани от СТЕНМАРК и неговите външнотърговски фирми от Австрия.Зетя на Стенмарк е Георги Велчев , който заедно с брат си ЦАРСКОТО ЮПИ - Милен Велчев в момента са в УПРАВИТЕЛНИЯ и НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА БТК!!Генератор на схемата с КТБ и свързаната с нея БТК е ЛОНДОНСКИЯ КЛУБ НА ПРИНЦ КИРИЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Някой съмнявал ли се е какви са тези чужди инвеститори? :) Обществена тайна. :)))) Целия ни бизнес е "НАЗНАЧЕН". Целия без зашеметяващия по размерите си бизнес на баничари , сладкари, фризьори държатели на сергии по пазарите и тем подобни! :)))) .. Затова винаги ме напушва на смях когато въпросните сладкари ,баничари шивачи и др. се позиционират като "десни" в политическия спектър! :)))) барабар петко с мъжете! ..и те работодатели...на работник и секретарка! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Някой съмнявал ли се е какви са тези чужди инвеститори? :) Обществена тайна. :)))) Целия ни бизнес е "НАЗНАЧЕН". Целия без зашеметяващия по размерите си бизнес на баничари , сладкари, фризьори държатели на сергии по пазарите и тем подобни! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
puntina
преди 9 години
Сега се сети този да мисли, а онзи ден като седяха децата с увреждания пред министерството една рампа не можаха да пуснат! *** и мерзавец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 25
Asolin
преди 9 години
Ние с такова мислене гоним инвеститорите. И това не е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още