IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК установи ограничения на пазара за легализирани преводачески услуги

Нужна е цялостна правна рамка на преводаческата дейност в страната, препоръча регулаторът

13:12 | 22.07.14 г.
КЗК установи ограничения на пазара за легализирани преводачески услуги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи пропуски в нормативната уредба на легализираните преводи. Нарушението се съдържа в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документите и други книжа, съобщават от Комисията. Препоръката е да се направят промени в конкретния правилник, както и да се изготви цялостна правна рамка на преводаческата дейност в страната.

Анализът на правилника е показал, че той ограничава достъпа на физическите лица, които упражняват свободната професия преводач. Според текстовете, определени от експертите като „морално остарели и оскъдни“, само преводачески агенции имат право да извършват легализирани преводи.

В законодателството липсва и дефиниция на термините „заверен превод“ и „заклет преводач“, допълват още от КЗК.

„Тези фактори засягат правната сигурност на участниците на подпазара на преводи на официални документи и други книжа в страната и нарушават условията за ефективна конкуренция между икономическите оператори и на избора на преводачески услуги“, се казва в становището на антимонополния регулатор.

Със заповед на министъра на външните работи от август 2013 година е въведен и типов договор на пазара на легализираните преводачески услуги. Проверката на КЗК установява, че този договор ограничава навлизането на пазара и ограничава доставчиците на преводачески услуги сами да организират процеса на работата.

Договорът задължава преводачите да имат регистриран офис с подходящо оборудване, както и да наемат на трудов договор поне двама филолози и един редактор.

От КЗК коментират, че пазарът определя конкурентоспособността на преводачите и по-конкретно дали е необходимо да имат офис, с каква техника да разполагат и какви служители да наемат. Предприятието може да има мрежа от преводачи, с които да работи по повод на конкретна поръчка или в зависимост от съответният език, посочва още Комисията.

След установените пропуски в законодателството в тази област от КЗК предлагат промяна или отмяна на членовете в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документите и други книжа, които нарушават свободната конкуренция на пазара.

Препоръката на регулатора е да бъде създадена цялостна правна рамка на преводаческата дейност в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още