IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София прехвърля дейността по почистване на външен изпълнител

Около 100 жалби годишно получава ръководството на аеропорта заради лоша хигиена

15:57 | 05.02.16 г.
Летище София прехвърля дейността по почистване на външен изпълнител

Летище София прехвърля дейността по почистване на външен изпълнител, заяви днес пред медиите изпълнителният директор Христо Щерионов.

Той посочи, че след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16 октомври 2015 г. е сключен 4-годишен договор за комплексно почистване на сгради и прилежащи обекти и площи на летището. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Назначената проверка от министъра на транспорта не констатира нарушения на процедурата и не установи причини тя да бъде спряна, уточни Щерионов. Агенцията за държавна финансова инспекция по думите му също не е открила нарушения, информира пресцентърът на летището. 

Изпълнителният директор обясни, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител с цел по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Христо Щерионов посочи, че според статистиката на Летище София от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала.

През 2013 г. са постъпили 86 жалби, през 2014 г. – 105, също толкова и през миналата година. Това са официални документи, заведени в деловодството, а не анонимни сигнали, каза Щерионов. Според него, ако летището само изпълнява всички заложени в техническото задание по договора с външната фирма дейности, ще са необходими със 700 000 лв. повече месечно, заради нуждата от инвестиция в персонал и консумативи.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя.

Съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, обясни той. С тях е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма, е заявил изпълнителният директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още