IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата естакада до Терминал 2 на Летище София ще е готова след по-малко от 2 години

Финансирането в размер на малко над 13,7 млн. лева е осигурено от бюджета

09:56 | 18.01.16 г. 2
Новата естакада до Терминал 2 на Летище София ще е готова след по-малко от 2 години

След по-малко от 2 години ще има нов, пряк път с естакада до Терминал 2 на Летище София. В края на декември Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е подписало договор с изпълнителя – обединението "Брюксел 2015" ДЗЗД с партньори "ПСТ Груп" и “Транспортно строителство и възстановяване” (ТСВ).

Общата инвестиция в проекта – проектиране и строителство, е в размер на малко над 13,7 млн. лева с ДДС плюс още почти 98 300 лева за надзор. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, съобщиха за Investor.bg от ведомството.

Транспортното министерство реши през лятото на миналата година да възобнови проекта за естакада до Терминал 2 на столичното летище.

Пътната отсечка е категория градска магистрала от ІІ клас с дължина от малко над километър, включително мостово съоръжение с дължина 350 м.

Терминал 2 беше открит малко преди България да стане член на Европейския съюз (ЕС). До него се планираше да има нов път, но той не беше реализиран заради спорове със собствениците на имотите, през които минава съоръжението, и липсата на финансиране.

Все пак през 2006 г. беше проведена тръжна процедура въпреки неуредиците с терените, която беше спечелена от “Мостстрой”. Фирмата започна и строителство, но впоследствие прекрати дейностите.

През миналата година експерти на транспортното министерство провериха какво е останало от строителните работи и дали вече построеното е годно, за да се ползва като основа за продължаване на строителството. Групата констатира, че изградените подпорни стени и стълбове са в добро състояние и се налагат само някои корекции, но армировката, оставена за продължаване на строителството, е изрязана и открадната.

В договора с изпълнителя е заложено строителството на пътния участък да бъде завършено за 630 дни от сключването на договора. Параметрите на естакадата са съгласно одобрения инвестиционен проект и няма да има промени, посочват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
FNM
преди 8 години
Тази естакада може без никакъв зор да се направи за 6 месеца, а те ще я строят две години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Ново метро до Терминал 2, нова естакада до Терминал 2, а в същото време най-бързо развиващата се част на летището, като пътникопоток, Терминал 1, остава без добри транспортни връзки, паркинг и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още