IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията на енергийния пазар не означава непременно по-евтин ток

Трудно е да се предположи какво ще се случи с отварянето на пазара, но е сигурно едно - цените ще са пазарни, коментират експерти

14:08 | 23.04.15 г. 1
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Много трудно може да се прогнозира как ще се отрази либерализацията върху цената на електричеството в България. От друга страна крайният потребител очаква с отварянето на пазара цената да тръгне надолу. Това коментираха участниците в дискусия за развитието на енергетиката у нас.

Заради нагласите в обществото от електроразпределителните дружества поискаха ясна информационна кампания, подобна на тази за цифровизацията. Идеята за информационна кампания се споделя и от Министерството на енергетиката. Министърът Теменужка Петкова обясни, че българското общество трябва да бъде запознато с това какво се случва на пазара.

В момента, когато стане ясен моделът на енергийната борса, ще стартира и подобна кампания, като ще бъдат търсени начини и за нейното финансиране, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче вече има известни идеи как ще изглежда либерализираният пазар у нас – всички производители ще излязат на свободния пазар, а условията по преференциалните договори ще бъдат включени в добавката „Задължения към обществото“, която ще бъде плащана от всички потребители.

Иванов все пак допуска големите енергийни консуматори да получат насърчение и за тях да има таван за добавката, над който да не се плащат задълженията към обществото. Тази възможност е предвидена в Закона за енергетиката.

Председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов гарантира, че членовете на браншовата организация са вложили средства в енергийна ефективност, но просто техните производства са силно енергоемки. С други думи, насърченията няма да спират инвестициите за намаляване на енергийното потребление и иновациите. 

При либерализацията цените ще бъдат пазарни, посочи Стаменов и призова и производителите на електрическа енергия да променят своите нагласи, че цената може да върви само нагоре. Той посочи като пример, че на търговете за продажба на електричество се определя минимална цена, от която участниците наддават.

„Ние нямаме минимална цена на нашата продукция“, коментира той и допълни, че производителите трябва да се съобразят с пазарните условия.

Цените на електричеството ще вървят нагоре при отварянето на пазара, категоричен е енергийният експерт Иван Хиновски. Според него цената на производителите ще се повиши с между 16 и 20% и затова препоръча търсенето на баланса или постепенното отваряне на пазара.

Той посочи, че кризата в енергетиката ще продължи, защото нямаме енергийна стратегия. „Хората планират до 2050 година, а ние се лутаме“, допълни Хиновски. Председателят на КЕВР Иван Иванов призна, че сегашната енергийна стратегия е непригодна – в нея присъстват редица отпаднали проекти. Нова обаче ще има едва през 2016 година или дори 2017 година, когато ще приключи либерализацията на енергийния пазар.

„Енергийната борса е безсмислено упражнение“, смята и бившият енергиен министър в тройната коалиция Румен Овчаров. Той коментира, че хората няма да имат избор и при либерализацията на практика само ще бъде създадено още едно звено – на търговците на електроенергия. Той мотивира своето становище със случилото се в сектора на топлофикацията и създаването на топлинните счетоводители, които не са решили проблемите на бранша.

От ЧЕЗ България споделиха опита на Чехия при отварянето на пазара. Процесът е започнал през 2002 година и е завършил напълно през 2006 година. Преди да се пристъпи към либерализацията обаче първо са били изчистени „изкривените цени“, премахнато е било и кръстосаното субсидиране. В резултат в момента в страната има 15 тарифи на електрическата енергия, свободно се договарят и цените на въглищата.

Либерализацията е много желана от регулаторите по света, защото тогава тяхната роля е да наблюдава качеството на услугата и развитието на мрежите, допълниха от компанията.

От EVN България пък препоръчаха да бъде изготвена пътна карта на либерализацията с конкретни цели и стъпки, които да се спазват. България има предимството да се поучи от опита на Европа в сектора и да избегне направени грешки, посочиха от компанията.

Според третото електроразпределително дружество - Енерго Про, липсват дебатите каква либерализация е необходима и какво да очакваме. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Либерален, ама не съвсем :) Стига стискахте монопола, умря кравата и няма кой да дава мляко вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още