IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Не отстъпваме от позицията си за добив на шистов газ

Търговското споразумение между ЕС и САЩ няма да се отрази на мораториума за проучване и добив на шистов газ, смята икономическият министър

10:57 | 16.01.15 г. 2
Лукарски: Не отстъпваме от позицията си за добив на шистов газ

България няма да отстъпи от позицията за добива на шистов газ, коментира по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на депутата от БСП – Лява България Кристиан Вигенин по отношение на преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ.

"Не мисля, че може да има притеснения по отношение на мораториума, уведомили сме ЕС за нашата позиция", коментира икономическият министър. Той посочи още, че премиерът Бойко Борисов също е заявил, че мораториумът за добив на шистов газ в България ще се запази, докато не бъде намерена опазваща околната среда технология.

Притесненията на БСП са, че разпоредби в Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) може да задължи страната ни да допусне добива на шистов газ, защото в противен случай се нарушава свободата на инвестиции.

Икономическият министър посочи, че в българското законодателство също е предвиден наднационален арбитраж и затова няма как да поискаме въпросът за арбитраж на подобни спорни въпроси, предвиден в ТТИП, да отпадне.

Споразумението в този му вид неглижира социалните аспекти и затова ще ни бъде трудно да го подкрепим, коментира още Вигенин. Той допълни, че БСП настоява за прозрачност и публичност на преговорния процес. За Божидар Лукарски обществото е добре запознато с процеса, посочвайки, че Европейската комисия е публикувала част от документите по преговорите.

Той обаче не представи анализ как ще се отрази споразумението върху българската икономика.

Министърът не уточни категорично и каква е позицията на България по отношение на генно-модифицираните култури, коментирайки че в ТТИП този въпрос не е засегнат. Въпросът за отглеждане на модифицирани култури се решава от всяка държава членка в ЕС. Това стана възможно след като преди няколко дни Европейския парламент одобри текстове в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още