IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местният добив на природен газ се свива с 60% на годишна база

Данните на НСИ за април показват спад на производството на електричество, но в същото време и значително увеличение на добива на твърди горива

14:33 | 30.06.15 г.
Местният добив на природен газ се свива с 60% на годишна база

Местният добив на природен газ намалява до незначителните 8 млн. куб. метра месечно, става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) относно производството и доставките на енергийните продукти през април.

От тях е видно, че спрямо предходния месец март добивът намалява с 11,1%. На годишна база местният добив се срива с 60 на сто. Дневното потребление на България в пиковите месеци (зимния сезон, когато работят и топлофикациите) е към 9-10 млн. куб. метра.

През ноември 2014 година беше достигнато нивото от едва 5 млн. куб. метра природен газ от местни находища и оттогава количествата растяха. До лятото на миналата година средният добив на природен газ в България беше между 20 млн. и 25 млн. куб. метра на месец.

През април намаляват и доставките на природен газ – с почти 18% до общо 245 млн. куб. метра. Спрямо април 2014 година обаче има увеличение на доставките от 3,8 на сто.

Данните на НСИ показват още свиване на производството на електроенергия на месечна база. В същото време обаче има значително увеличение на добива на твърди горива (въглища).

Спрямо март производството на електроенергия намалява с 12,7% до 3,85 хил. гигаватчаса. Това обаче представлява със 7,6% повече на годишна база. По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана в страната – 2,62 хил. гигаватчаса. Доставките на ток в страната намаляват със 17,8% спрямо март и с минималните 0,8% на годишна база.

През април в страната са добити 2,87 млн. тона твърди горива, което е увеличение от 17,8% спрямо предходния месец март и от 16,4% на годишна база. Доставките се увеличават с 15,7% до 2,97 млн. тона на месечна база. Спрямо април 2014 година доставките на твърди горива са с 14 на сто по-големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още