IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов ще опита да спести 50 млн. лв. от лекарства

Здравният министър вкарва задължителни отстъпки на медикаментите в наредба

21:09 | 16.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москов ще опита да спести 50 млн. лв. от лекарства

Целта на Надзорния съвет на НЗОК и на Министерството на здравеопазването е тази година да бъдат спестени около петдесет милиона лева от отстъпки за лекарства, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов, който присъства на заседание на Надзорния съвет на НЗОК днес. 

Проектът за изменение на Наредба 10, регламентираща условията и реда за заплащане на лекарствени продукти, ще бъде публикувана на интернет страницата на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане.

В нея ще бъдат указани и редът и начинът, по които ще се правят задължителните отстъпки на медикаментите, които нямат заместител - това са най-скъпите медикаменти, уточни той, цитиран от БТА.

Договарянето на отстъпки предвижда индивидуални договори с всяка фирма. Всички отстъпки от фирмите ще се договарят по общи правила.

В отговор на въпрос дали би се стигнало до "джъмбо рефериране", ако фармацевтичните компании не договорят отстъпки, Москов каза, че е възможно и това е "една от опциите, които стоят пред министерството".

Имаме сериозен курс да вървим към това да подпишем пакт за стабилност с фармацевтичната индустрия, ако те са готови за това, допълни Москов.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Ей това е играта - да знаеш от какво да спестяваш. Навремет , будалата Мицов пестеше от закуски и келепира му, направо звучи смешно сревнен с това, което Москов планира да спести от лекарства.Аз например, от години спестявам от яхти и въздушни джетове и съм много доволен от резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Вместо Москов да работи на парче, по-добре е да се промени начина - с публичност на търговете и обществените поръчки, равнопоставеност на всички фармацевтични компании и пресичане на комисионите, които висши държавни служители и шефове на болници си слагат в джоба при сключване на договори за лекарствено снабдяване и болнично оборудване....и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Москов беше лансиран навремето от човека, който съсипа България и българските предприятия - Иванчо Костов! Така че най-много да е научил от него как да опита да СИ спести едни 50 млн. лв. от лекарствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още