IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на първо четене промените на Москов за лечебните заведения

Предлаганият законопроект не решава нито един от кардиналните проблеми на сектора, контрираха от опозицията

20:34 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
НС прие на първо четене промените на Москов за лечебните заведения

Народното събрание (НС) прие на първо четене внесеният от кабинета проектозакон за промени на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Законопроектът бе подкрепен със 102 гласа "за", 21 "против" и 5 "въздържал се". Парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ го подкрепиха, БСП и ДПС бяха против, а от БДЦ се въздържаха.

Основните критики на опозицията бяха свързани с изработването на Национална здравна карта, обединяването на болници чрез създаване на консорциуми и въвеждане на задължителна акредитация за всички лечебни заведения. Депутатите категорично възразиха срещу приватизацията на болници, възразиха и срещу занижаването на критериите за заемането на длъжността директор на болница.

В началото на месеца законопроектът не получи единодушна подкрепа и от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) въпреки заявката, че текстовете за приватизация на болници ще отпаднат.

По време на дебатите в пленарна зала днес Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи от парламентарната трибуна, че партията ще подкрепи философията на законопроекта, но обърна внимание на някои противоречия – например ДКЦ да разкриват допълнително до пет легла за клинични проучвания, което според него трябва да се прави в ЛЗ с етична комисия, изследовател и др.

Други бележки бяха свързани с възможността всеки да става директор на болница, което не отговаря на европейските изисквания, защото не може да се занижават изисквания за управляващия болницата. Иванов отбеляза и че липсва дефиниция на комплексна медицинска грижа, защото на тази база ще се отменят права на болници. Здравната карта е важна, защото това е гръбнакът на здравеопазването, но при ясни критерии, каза Иванов и посочи, че към нея трябва да фигурират и аптеките като част от лечебния процес.

Джевдет Чакъров от ДПС отбеляза, че в предлагания проект и добрите предложения трябва да се прецизират. Като спорни моменти той посочи Националната здравна карта и попита какви са критериите за определяне на броя легла и потребноситте от лекари и специалисти. Няма и оценка на здравните потребности за старите лечебни заведения, а само за новите, посочи той. Без такава биха били спорни изводите и становищата на комисията. Министърът отново ни дава за подпис бял лист с обещание за светло бъдеще, коментира той.

Критика той отправи и по отношение на предложнието НЗОК да сключва договори по критерии, определени с наредба на министъра – трябва да ги пише в закона, а не в наредба на министъра, каза Чакъров. Проблем видя той и в отпадането на специалността здравен мениджмънт като изискване за директорите на болниците. Друга бележка е, че няма дефиниция за комплексно лечение и има нужда от прецизиране до второ четене. Като цяло от ДПС не споделят философията на закона и не го подкрепят.

Като „тежък политически гаф” определи депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев въпроса с приватизацията на лечебните заведения и потвърди, че въпреки това има някои добри предложения. Това са „недообмислени предложения, представени за реформи. Означават, че популизмът властва в МЗ за сметка на креативността”.

„Това е неефективен и безполезен проект, в който подходът е командно-административен без дискусия и промени, които концентрират власт в ръцете на министъра на здравеопазването”, каза той.

Проектът предвижда централизация и свръхрегулация и затова ДПС няма да подкрепи промените, заяви Хасан Адемов.

Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още