IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на първо четене промените на Москов за лечебните заведения

Предлаганият законопроект не решава нито един от кардиналните проблеми на сектора, контрираха от опозицията

20:34 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
НС прие на първо четене промените на Москов за лечебните заведения

Емил Райнов от БСП-Лява България каза пред депутатите в залата, че партията няма да подкрепи законопроекта. Той обясни, че този проект се променя за 42-и път сега и няма нито финансова обосновка, нито оценка на въздействието от промените, не решава нито един от кардиналните проблеми на сектора, а именно как се разходват средствата в здравеопазването.

Спорните моменти за него са вливането на онкоцентровете в болниците, което определи като абсурд. "Това значи държавата да загуби собственост за сметка на общината", каза той. Райнов видя противоречие и в това Касата да сключва договор на база бъдещия рамков договор, но от друга страна министърът да определя кои болници и как ще сключват договор, което отнема правото на платеца да избира къде да се лекува.

Райнов разкритикува и занижените изисквания към болничните директори, обединението на болниците и попита защо не се говори нищо за контрола за болниците и ефективността на разходите. Той обърна внимание и на друг въпрос, който се прокарва отново – този път чрез ЗЛЗ, а именно така наречения Пакт за стабилност, предвиждащ споразумение между държавата и индистрията за отстъпки към НЗОК. Райнов не разбира как приватизацията би подобрила финансовото състояние и здравните показатели на българите, която безхаберно уравление на държавната собственост е фалирало.

Красимира Ковачка от БДЦ в изказването си от трибуната заяви, че подкрепя здравната реформа, но се противопоставя на болничната приватизация. Според нея се иска задълбочен икономически и социален анализ от специалисти и публична дискусия, за да отпаднат опасения за злоупотреби и загуби.

Депутатите от БДЦ не подкрепят и предлоенията за директорите, което щяло да усложни състоянието на болниците, Според Ковачка не може да се намаляват изискванията към хората, които управляват лечебните заведения. Като смущаващо тя определи и опитът да се прокара отново поправката за лекарствата, според която трябва да се дават отстъпки и да се връщат пари във фонда от индустрията. Ковачка поиска до второ четене публична дискусия по спорните текстове.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че партията подкрепя законопроекта, защото има нужда от промени, тъй като законът не работи в момента. Той адмирира усилията за изработване на здравна карта. По отношение на приватизацията на болници – от ПФ имат притеснения и не са съгласни с тази идея, защото трябва да се реши след анализ. От ПФ обаче ще внесат предложение за стопиране на приватизацията до второ четене.

Реформаторският блок подкрепи предлаганите промени.

Министърът на здравеопазването Петър Москов потвърди, че предложението за приватизация на болниците отпада засега, защото е поел ангажимент пред премиера Бойко Борисов, но не пропусна да подчертае, че ще дойде времето и на приватизацията.

Относно бъдещата Национална здравна карта Москов заяви, че „няма да има каквато и да е свята методика, на базата на която министърът няма да бъде обвиняван в субективизъм. Ако имаме готовност за рамка на болниците, не трябва да търсим перфекционизъм и решенито е политическо”, категоричен бе Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още