IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Досега никой не е контролирал броя на болниците

Няма да се закриват болници, а просто някои от тях няма да имат договор с НЗОК, каза здравният министър

09:24 | 15.07.15 г. 1
Москов: Досега никой не е контролирал броя на болниците

В България има много болници, защото досега никой не го е контролирал, а в същото време това е неефективно, некачествено и прави системата финансово непрогнозируема. Това каза здравният министър Петър Моков в рубриката „Попитай Петър Москов” по Нова телевизия. По думите му нещата ще се променят след приемането на второ четене на Закона за лечебните заведения, който с регламентирането на нова здравна карта ще промени структурно статуквото.

„Именно заради многото болници парите не стигат”, каза здравният министър и посочи, че когато 130 български болници изписват по по-малко от 5 пациента на ден, означава, че болницата няма ресурс да излекува пациента и натовареността и квалификацията на хората там не е добра.

Затова целта на новата Национална здравна карта е именно тази - да определи критерии за достатъчност на легла и болници и Касата да сключва договор само с определени болници по критерии за комплексност, достъпност и качество на лечението, подчерта Москов. Той поясни, че това не означава, че ще се закриват болници, а, че „просто някои от тях няма да имат договор с Касата”.

На въпрос как ще продължат да работят лечебните заведения без договор с НЗОК, Москов отговори: „Това е тяхна работа”.

В приетия вчера от парламента на първо четене Закон за лечебните заведения е заложено, че НЗОК, която плаща на болниците за лечението на пациентите, ще има право да избира дали да сключва договор с лечебните заведения. Ще има критерии за това дали изпълнителите вършат качествено работата си и дали пациентите са удовлетворени, допълни Москов.

На въпрос за това, че през годините висши чиновници са осигурявали "чадър" за дейността на някои болници, Москов отговори, че настоящото правителство за първи път прави реформи в редица сфери – съдебната, социалната, здравната.

Москов призна, че липсата на лекари е сериозен проблем, особено в опеделени специалности, където има задълбоачващ се недостиг. Той посочи, че Министерството на здравеопазването работи и в тази насока чрез промяната на начина на специализация – младите лекари вече няма да си плащат, за да учат, а се назначават на работа, за да специализират. Поет е ангажимент от есента всички млади специалисти да бъдат освободени от такса за специализация. Според Москов това е облекчение и правителството ще го направи, но за да останат у нас младите лекари и медицински сестри, трябва да получат надеждата за перспектива.

Не държавата определя достойното възнаграждение на медиците, то зависи от лечебното заведение, каза още министърът.

На въпрос за предстоящите промени в ТЕЛК Москов каза, че са ясни параметрите на реформата – а именно инвалидната пенсия е заместващ доход. До септември трябва да има ясна законова рамка и тя ще бъде внесена в парламента, каза министърът.

Собственият бюджет за издръжка на НЗОК е 3 милиарда лева, от които под 50 милиона лева е за инфраструктура и заплати, но Надзорният съвет на Касата извади от административните си разходи 8 милиона лева и ги насочи за пряка дейност, обясни Москов. Всички възможни луфтове за административни разходи са вкарани във финансиране на медицинска дейност тази година, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Прав е Москов. У нас болници, ВЕИта, професори и университети повече от потребители и студенти. Е няма как да се издържи!!! Бизнесът изнемогва, не говоря за мутробизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още