IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Закон за обществените поръчки си проправя път в парламента

Върви се към въвеждане на допълнителна тарифа за обжалване на търгове като мярка, възпрепятстваща неоснователните обжалвания

13:31 | 01.10.15 г.
Новият Закон за обществените поръчки си проправя път в парламента

Парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление прие на първо четене новия Закон за обществените поръчки. Проектозаконът вече беше одобрен от комисиите по правни въпроси, по европейските въпроси, по бюджет и финанси и по икономическа политика.

Плановете на управляващите са законът да бъде приет от Народното събрание до края на годината, за да може разпоредбите да започнат да се прилагат от началото на следващата година.

Със закона се въвеждат четири европейски директиви за правилата за провеждане на процедури от публични възложители, секторни възложители, възложители, възлагащи специални поръчки в областта на отбраната и сигурността, както и обжалването на поръчките.

Допълнително е разписан национален ред за възлагане на обществени поръчки в случаите, при които стойността на договора е ниска, поради което не попада в кръга на сделките, регулирани от директивите.

Със законопроекта се въвеждат електронните търгове през специална централизирана електронна система за обществени поръчки, чието приложение беше наскоро одобрено от правителството.

Дава се възможност и за съвместно възлагане на обществени поръчки от двама или повече възложители, включително и други възложители от Европейския съюз (ЕС). Остава възможността за „запазени” търгове за кооперации на хора с увреждания, но при затегнати правила за контрол.

Предвижда се в обществени поръчки да не могат да участват фирми с дългове към държавата, освен ако задълженията не са разсрочени.

Текстовете регламентират и видовете процедури, а праговете за обществени поръчки се изравняват с тези в Европейския съюз (ЕС), тоест значително се увеличават.

Запазва се процедурата по обжалване на обществените поръчки. Комисията за защита на конкуренцията ще е първа инстанция, а Върховният административен съд – втора инстанция. Съкращават се обаче сроковете за процедурите.

Иво Кацаров от Агенцията по обществените поръчки, който представи законопроекта пред депутатите, обясни, че се върви към въвеждането на допълнителна тарифа за обжалване на тръжна процедура като мярка за възпрепятстване на безпричинните обжалвания, заради които се бави изпълнението на ключови проекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още