IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК иска актуализация на бюджета с 328 млн. лева*

Ще има достатъчно пари за здраве, заяви зам.-председателят на Парламента Мая Манолова

17:00 | 08.07.14 г. 1
НЗОК иска актуализация на бюджета с 328 млн. лева*

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е поискал бюджетът на институцията да бъде актуализиран с 328 млн. лева, съобщава БНР.

Предложението за актуализацията на бюджета на Националната здравна каса вече е внесено в Министерството на здравеопазването, предстои здравният министър Таня Андреева да го внесе за обсъждане в Министерския съвет, стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Касата.

Според оценки на Лекарския съюз и на директора на Здравната каса Румяна Тодорова недостигът е малко под 500 млн. лева.

Засега не е ясно откъде ще се намерят пари за актуализацията на бюджета. По думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков държавата може да осигури не повече от 200 млн. лева. Останалите пари трябва да дойдат от преизпълнението на здравните вноски, но това ще стане към края на годината.

През първото полугодие са събрани със 100 млн. лева повече пари от здравни вноски в сравнение с миналата година, съобщи директорът на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов. Очакванията са преизпълнението към края на годината спрямо заложеното в бюджета да е 55-70 млн. лева.

В началото на август болниците ще получат парите си за изработеното през месец юни, решил е още Надзорният съвет на Здравната каса.

Междувременно зам.-председателят на Парламента Мая МАнолова съобщи след среща с ръководството на НЗОК и Българския лекарски съюз, че бюджетът на Касата може да се актуализира още следващата седмица.

От съсловната организация отдавна алармират, че ако не се отпуснат още пари за здраве от държавната хазна, средствата ще стигнат само до октомври, след което идват фалити на болници.

НЗОК пък още в края на юни изпрати писмо с искане за още пари до здравния министър Таня Андреева, но тя едва вчера е дала положителен отговор.

Очертава се към края на годината дефицитът на НЗОК да е 490 млн. лв., заради което работодатели и синдикати поискаха актуализация от управляващите. След консултации в парламента днес БСП, ДПС и ГЕРБ се съгласиха.

"Ще настояваме да бъдат отпуснати 326 милиона лева, колкото иска НЗОК, не знам дали има такава възможност, но няма да се съгласим за сума под 250 милиона лева, т. е. да остане малък дефицит, който да може да се покрие следващата година", обяви председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Според Мая Манолова обаче най-трудната задача сега е на финансовия министър Петър Чобанов, който трябва да намери средствата и може би заради това досега позицията на правителството е била скептична.

Въпреки това тя изрази увереност, че ще се намерят средства при това достатъчно, без да се ангажира с цифра.

Мая Манолова беше категорична, че отпускането на още пари за Касата сега е и превантивна мярка, защото предстоят предсрочни избори и този парламент ще работи до 6 август, а след това няма да има законодателен орган, който да гласува промяната.

„Парламентите може да започват и да свършват, но животът на държавата продължава, здравето на хората е най-важно“, настоя социалистката.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова призова за законови промени, защото системата е в хаос и ако нещата не бъдат променени, следващата година пак ще се стигне до актуализация на бюджета и положението дори ще е по-лошо отсега.

„Касата спазва стриктно закона, но аз имам сериозни забележки към това дали е добре направен“, коментира тя и уточни, че е пратила писмо до здравното министерство, в което ясно е казала „къде са пробойните“.

Райчинов и Тодорова коментираха, че се надяват сега вече пациенти и лекари да са спокойни, че пари ще има.

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Тренчев: Министър иска да фалира Здравната каса.........................Това е станало в Министерския съвет. Бил е подхвърлен вариантът: Има варианти да фалираме касата, да назначим квестори и да разкараме този Надзорен съвет, защото той не е послушен. Явно той не се харесва на изпълнителната власт. Имало е такава приказка. Двама души очевидци ми потвърдиха и то на достатъчно високи нива. Източник са ми двама очевидци на това заседание."*** да ни управляват, външен агресор не ни е нужен! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още