Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общественият съвет по енергетика предлага да се закрие БЕХ

На заседанието беше поискано още да се преразгледат договорите с ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3

Преразглеждане на договорите с ТЕЦ „Марица Изток“ 1 (AES”Гълъбово“) и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (КонтурГлобал) и закриването на Българския енергиен холдинг (БЕХ), беше поискано по време на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

БЕХ вече свърши своята дейност, а и Бойко Борисов е дошъл на власт при миналия си мандат с обещанието да затвори тази структура, беше посочено като мотив за искането. Това няма да може да стане в мандата на служебното правителство, но може да започне процедурата, коментираха участниците в заседанието. 

Още по темата
Три централи работят на едно и също място, по една технология и едни и същи суровини, а цената им варира от 61 лева (за държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2) до 130 лева за мегават от двете т. нар. американски централи, коментираха представителите на синдикатите по време на заседанието.

Цената на въглищата от Мини Марица е 16 лева за тон, коментира Валентин Вълчев от КНСБ. ТЕЦ „Марица Изток“ 2 калкулира въглищата по 23 лева в цената на електричеството, което дава възможност за допълнителни понижения, смята служебният министър Асен Василев.

При фалит на въгледобива е застрашен гръбнакът на цялата българска енергетика, допълни още Владимир Топалов от КТ „Подкрепа“ и посочи, че 50% от електричеството се произвежда от въглища. Топлоцентралите могат да бъдат използвани като буфери, защото те се спират лесно, не както е случая с АЕЦ „Козлодуй“, допълни той.

Топалов коментира още, че реформата за минната индустрия трябва да бъде правена много внимателно, защото в противен случай може да се окажем пред режим на тока след свръхпроизводството в този момент.

В Европа има възраждане на въгледобива, а у нас заради свитото потребление над 3 хил. миньори са в неплатен отпуск, обясниха синдикатите. За производството трябва да се използват български въглища, добити от български миньори и изгорени в български централи, обявиха още те и допълниха, че в момента плащаме на чуждите фирми и убиваме българското производство.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 4 години
МНого регулатори=много курупция
Само национализация на енергиино-преносната система
Като държавата първо купува найоветиния ток
И нищо друго
Точка
2
 
17
 
1
преди 4 години
БЕХ е поредната паразитна структура по веригата, а се видя, за всички тия години, че носи само вреди, колосални разходи и нито една полза!

Още от Икономика и политика
Бойко Борисов: Трябва да осмислим кой е противникът ни