IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От октомври пръстовият идентификатор ще бъде задължителен за всички болници

Специално разработено мобилно приложение ще съдейства за откриване на злоупотреби при заплащане на лечение

15:02 | 20.07.16 г. 27
От октомври пръстовият идентификатор ще бъде задължителен за всички болници

Най-късно от началото на октомври пръстовият идентификатор ще бъде внедрен и задължителен за всички болници в страната. Това обявиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на пресконференция, на която представители на изпълнителя "Консорциум Стемо-Гама Консулт“ представи как действа новата система.

От вчера системата за пръстовия идентификатор тръгна пилотно в пет болници – УМБАЛ „Света Анна“ АД, София; Първа МБАЛ ЕАД, София; Първа САГБАЛ „Света София“  ЕАД, София; СБАЛО ЕАД, София и МБАЛ-Русе АД. До дни системата ще се тества пилотно в общо 20 лечебни заведения, а до началото на октомври трябва да работи навсякъде в лечебните заведения в страната. 

Устройствата генерират Уникален идентификационен номер (УИН), който представлява цифров код, без да носи никаква информация, а служи за идентификация на здравно осигуреното лице. УИН ще се изисква при постъпване и при изписване от болница. За амбулаторните процедури, които не изискват хоспитализиране, също ще се прилага пръстовият идентификатор. Спешните състояния първо ще се лекуват, след което ще се прави регистрация на пациента чрез системата за идентификационен номер.

От Здравната каса подчертаха, че новият механизъм е инструмент за контрол върху разходването на публичните пари за здраве и заявиха, че разчитат много и на пациентите да сигнализират в касата при случаи на нередности. Идентификаторът няма да има възпиращ характер, нито по някакъв начин ще разкрива идентичността на пациента. Данните не могат да бъдат складирани, снемани и откраднати. Това е начин идентичността да се свърже с ЕГН-то на пациента, коментираха от Здравната каса.

Устройството е направено така, че да може след време да се приложи и за останалите договорни партньори на Касата. По план на Министерството на здравеопазването с Уникален идентификационен номер ще се купуват и лекарства в аптеките.

Уникален идентификационен номер ще се генерира за всяко здравно осигурено лице при ползване на здравна услуга, която се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Процедурата отнема около 25 секунди, доказаха изпълнителите на проекта при демонстрация за журналистите. Генерираните цифри от кода ще се предават в централата на Здравната каса. Така здравният фонд ще може да сравни дали лицето по същото време е било в болницата и каква услуга му е извършена и съответно дали тя отговаря на заплатената от фонда.

Самият УИН ще може да се генерира чрез устройството с всеки един пръст на ръката. При регистрация в болницата се изисква ЕГН на лицето, номер на личната карта и мобилен телефон. Всеки регистриран в системата мобилен телефон ще има право на специално разработено мобилно приложение, чрез което ще може да се предава информация за конкретната извършена медицинска услуга и за стойността, която е платена от Касата за нея. При несъответствие НЗОК веднага ще прави проверки. Незадействането на уникалния идентификационен номер задейства проверка от страна на здравния фонд, тоест Касата ще счита, че има проблем, който ще бъде проследен.

Стана ясно, че пациент може да откаже да даде УИН, но автоматично това означава, че касата няма да заплати на болницата извършените медицински услуги. Остана без отговор въпросът дали болница ще отказва лечение на пациент, отказал да генерира УИН.

Чрез мобилното приложение пациентът ще може да подаде сигнал до Касата и така да се докаже разминаване в извършените и платените процедури – например ако лицето не е било в болница, но е постъпила информация за извършена процедура по каса, или пък ако е направена дадена манипулация, но платена друга.

Изпълнителите на проекта гарантират сигурна защита на потока от данни. Няма да има възможност да се използва друго освен пръстите на ръката за генериране на код. Трафикът между сървърите също не може да бъде подслушан, гарантираха от фирмата изпълнител. Има опция и за това да се следи дали не се подават фалшиви данни към Касата.

Беше обяснено, че в изключителни случаи, когато поради технически или физиологични причини не може да се генерира цифров код, ще се използват данните от личната карта на лицето. Децата под 14 години ще се вписват само с ЕГН, като придружител ще трябва да генерира кода.

С уникалния код се верифицира лицето на входа и изхода на лечебното заведение. Ако това не бъде направено, болницата няма да получи парите от НЗОК за извършените процедури.

Системата струва 476 хил. лева, а всяко устройство е на цена от 239 лева без ДДС и следва да бъде купено от самата болница. Устройствата са с три година гаранция.

Пръстовият идентификатор беше предложен като механизъм за контрол на разходите от здравния министър Петър Москов и беше замислен като възможност пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства.

Днес остана без отговор обаче най-важният въпрос – дали системата с УИН ще намали източването на Касата и колко точно пари ще бъдат спестени. Министерството на здравеопазването очаква 10% икономии от въвеждането на системата на пръстовия идентификатор по предварителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Мдаааа.Няма лошо да се позасили контрола, макар че с пръстовите отпечатъци малко се попресилиха.Да видим какъв ще е резултата.Малко добри новини: http://dnes.dir.bg/news/pirogov-hudojestvena-gimnastica-krasen-kralev-tzvetelina-stojanova-23450066?nt=4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Спящият бик
преди 7 години
Винаги ми е било любопитно да наблюдавам как хора, които плюят по демокрацията, не пропускат възможност да я ползват!? Ти, например, даваш ли си сметка, че в момента упражняваш едно от най-великите права, което преди си нямал, а именно - сам да се изложиш така, че да няма нужда никой друг да ти отговаря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
това с личните карти проработи ли ? и тогава какъв песимист беше ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
що бе до сега на промоционални ли цени се лекуваме ? кой плащаше разликата ? и ти като почнеш да говориш едни глупости нямаш спирка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 7 години
Хъм , ЗК харчи огромен обществен ресурс и е нормално да има контрол спор няма - дали това с пръстите ще проработи не знам , аз по скоро съм умерен писимист . Първо да видим , пък после да кометираме а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Знам, да не говорим че даже не е нужно да правят такива сложни манипулации, просто някой друг там туря един отпечатък на влизане и излизане ... примерно чистачката в болницата и готово ... да не мислиш че ще правят справка с базата данни на МВР ... абсурд !!! максимум една валидация дали този на влизане и излизане е един и същ.всичко е да развържат едни четци дето ги правят нашите хора ... така беше и с чекирането с личните карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Тава с отпечатъците е измама, те се дигитализират и съответно могат да се копират..т.е. някой може да си служи с твоя опечатък някъде без пръста ти да е там.Става въпрос за ужасно некомпетентни хора, пръстовия опечатък става за идентификация но пред самото служебно лице пред което се поставя и то го сравнява в с този от базата данни. Ако служебното лице реши да *** ще се намери начин информацията от четеца да се свали и той да я вкарва в системата от друго устройство което струва около 30 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Какво ще и усъвършенстваш на тази здравна система, тя е за закриване и забрана на здравна каса - схема на Понци. Плащаш си и те лекуват, това е системата и ще бъде 100 пъти по евтино защото ще се конкурират. Има страни в които здравните услуги са само платени от самия пациент и операция от херния е 70 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
тоест ти ме обвиняваш че следвам червени опорни точки ...... доживях :):)и това е единствения начин сигурно (според теб) да се оправи източването на системата и за това ни го предлагат? А не зада развържат едни няколко хиляди четци на отпечатъци и да източат още системата ?И сега с личните карти като се чекваме пак има фиктивно приемане и ун-чекване на другия ден, но викаш с отпечатъците няма да е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
По повод дамгосването , ако за тебе е дребна работа , твой проблем !*** в Германия или Италия па виж колко са изостанали от нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още