IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотичният фронт предлага отпадането на такси за сградна инсталация

В проект за промени на Закона за енергетиката депутатите настояват за промяна и на определението за "отопляеми общи части"

14:31 | 21.01.16 г.
Патриотичният фронт предлага отпадането на такси за сградна инсталация

Патриотичният фронт предлага отпадането на таксите за сградна инсталация при отказ от услугите на топлофикационно дружество. Това е направено в проект за промяна на Закона за енергетиката, внесен в деловодството на Народното събрание.

Депутатите предлагат да отпадне и изискването за отказ от топлофикационни услуги писмено заявление да подадат най-малко 2/3 от собствениците в сградата. В мотивите си те са записали, че договорите между клиентите и топлофикационните дружества са индивидуални, а не общи и затова не е нужно решение на Общото събрание на кооперацията или определен брой абонати, за да може да бъде прекъснато топлоснабдяването.

Прекратяването на предоставянето на услуги от страна на топлофикацията в този случай трябва да става до 30 дни след подаването на заявлението.

В проекта е записана и промяна в определението на "отопляеми общи части". Според действащото законодателство това са частите от сградата, където има предвидени по проект отопляеми тела. От Патриотичния фронт обаче настояват това да са само частите с "монтирани и работещи отоплителни тела".

Депутатите настояват още "Услуга от обществен интерес", каквато е транспортирането, доставката или снабдяването с енергия или природен газ, да може да бъде прекратявана.

Основание да бъде искана промяната в Закона за енергетиката е и конфликт с текстове в Закона за защита на потребителите, свързани с европейската Директива 2011/83/ЕС за непоисканите услуги, е записано още в мотивите на депутатите.

Според европейското законодателство потребителят не плаща в случай на непоръчана доставка на стоки, вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание, както и на услуги, които не са поръчани, допълват още от Патриотичния фронт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още